10 saker att tänka på innan du åker till Japan
Här får du en lista över tio saker som man kanske bör tänka på innan man beger sig mot Japan. Vi återkommer med en lista över saker att tänka på när man ska över på affärer; det här är mera generella råd som gäller oavsett om du åker över för arbetets eller nöjets skull.
1. Automatiskt turistvisum för svenskar
Vi svenskar får ett tremånaders turistvisum med automatik när vi anländer till Japan. Bli inte förvånad eller förtörnad när immigrationstjänstepersonen ber dig att sätta dina pekfingrar på en maskin och titta in i kameran. Det är sedan några år tvång på fingeravtryck och fotografering pga “terrorismen”.
2. Inga sprutor behövs
Japan är väldigt säkert vad gäller problematiska sjukdomar, så några sprutor för dysenteri eller kolera behövs inte. AIDS finns givetvis här också, även om det är långt ifrån lika vanligt som i övriga Asien. Kondomer finns på varje närbutik (RFSUs kådisar är, eller åtminstone var, tillverkade i Japan).
3. Köp Japan Rail Pass innan du åker (en regel med viss reservation - se nedan)
Ska du resa mycket i landet är det en bra idé att köpa ett Japan Rail Pass innan du lämnar Sverige. Eller, det du köper är en sorts värdesedel som du sedan byter mot ett Rail Pass, förslagsvis redan ute på Narita om du landar där. Det finns för olika tidsperioder, och om du åker mycket Shinkansen, sparar du en hel del med det kortet. Prata med din resebyrå. Du kan också kolla in ANA och JAL på webben. De har ibland kampanjer som ger dig som flyger in till Japan extra bra priser på inrikesflyget.
OBS: Mellan 8:e mars 2017 och 31:a mars 2019 kan man faktiskt köpa ett Rail Pass i Japan efter ankomsten. Det är en så kallad testperiod och det finns alltså en god möjlighet att det hela permanentas så småningom. Det är dock ett begränsat antal köpställen. Man kan köpa ett Rail Pass på följande tågstationer: Sapporo, Sendai, Niigata, Tokyo, Shinjuku, Yokohama, Nagoya, Osaka, Hiroshima, Takamatsu och Hakata, och även på följande flygplatser: New Chitose Airport, Narita Airport, Haneda Airport och Kansai International Airport. Det ska noteras att det är något billigare att köpa innan man kommer till Japan.
4. Kreditkort och pengar
Utländska kreditkort fungerar inte i alla maskiner och på alla tider i Japan. Säkrast är att ta ut pengar på antingen 7-Eleven eller japanska Posten. Du bör också kontakta din bank och höra vilka regler som gäller för uttag i utlandet. Vissa banker/konton har en ganska lågt satt gräns för uttag för att undvika att du blir skinnad om du får kortet stulet. Hör med banken om det går att höja gränsen för en viss tid. De flesta affärer och större krogar tar idag kreditkort, men många små krogar och barer är cash only. Se därför till att ha lite kosing på fickan när du går ut. Ficktjyveri är mycket sällsynt, men det är givetvis alltid bra att inte ha plånboken i bakfickan.
Uppdatering: På senare tid har både övriga jourbutiker (Family Mart, Lawson) och även många banker börjat acceptera utländska kreditkort.
5. Inget kött och inga färska grönsaker eller frukt
Förbjudet att ta in.
6. Inget som är narkotikaklassat
Låter självklart, men märk att vissa mediciner är narkotikaklassade, som t ex modafinil som man kan få för sömnapné och andra problem som ger störd sömn. I sådana fall brukar det finnas en begränsning på den mängd du kan ta in. Vill du vara säker så kolla Japan Customs engelska webbsidor.
Det kanske bör tilläggas att även om Japan inte har dödsstraff på narkotikasmuggling som vissa länder har, så är japanska fängelser inte speciellt roliga (även om de är överlägset trevligare än fängelser i Sydostasien; här slipper fångarna äta insekter, i alla fall). När jag jobbade på svenska UD i början av 90-talet var det en svensk som hade åkt dit för knarksmuggling. Han fick två år, och som ambassadtjänsteman var det en av ens plikter att åka och "se till" honom. Han klagade över den hårda disciplinen och avsaknaden av värme i cellen. I japan är fängelsestraff inte "fångvård" utan verkligen straff. Riskera inte några år i ett fängelse i Japan; det finns betydligt bättre sätt att se landet! Om du har lite is kvar efter turen i Thailand eller Kambodja, gör dig av med det där innan du kommer hit! Japan har duktiga knarkhundar på flygplatserna. Och lägg ned hela grejen, för övrigt.
7. Vädret och kläderna
Till skillnad från Thailand, där det är omkring 30 grader varmt nästan året runt, har Japan fyra distinkta årstider som ligger i fas med Sveriges. I Tokyo blir det runt noll när det är som kallast i januari, februari, men det kan bli betydligt kallare än så längre norrut eller uppe i bergen. Samtidigt är det ordentligt varmt och fuktigt i augusti/september, då det kan närma sig plus 40. Kolla alltså temperaturen innan du packar väskan. Under september/oktober kan det regna en del (eller mycket, beroende var i landet du befinner dig), då tyfoner drar in över landet.
Är du storväxt så kan det vara svårt att hitta storlekar i normala butiker. Ta därför i så fall med dig kläder för hela resan. Hotellet kan oftast kemtvätta åt dig på någon dag.
8. Bunkra inte alkohol på vägen
Öl, vin och sprit är generellt lika billigt eller billigare än i Sverige - framför allt starkspriten, så man behöver inte bunkra på tax-free före ankomsten till Japan. Det finns dessutom nästan överallt och vilken tid på dygnet som helst.
9. Presenter
Om du ska hälsa på någon japan, är det kutym att ha med sig en present. Något svenskt. Mitt vanliga förslag är choklad eller annat godis. Lätt att bära med sig och lätt för japanen att ge bort om han eller hon inte gillar det. Det är gesten som räknas. Ljuslyktor i form av snöbollar i glas är tunga och inte speciellt intressanta då japaner i gemen aldrig tänder levande ljus hemma pga brandrisken vid jordbävningar (jag har säkert sett 100 sådana snöbollar byta händer här i Japan!).
10. Mobiltelefoner
Om du har en mobiltelefon modell lite äldre, är det inte säkert att den fungerar i Japan. Sedan kan det ju vara bra att kolla med din operatör vad det är för roaming-avgift om du ringer i Japan så att du inte får en kalldusch när du kommer hem.
Ett tips är att skaffa en wifi-router eller ett tillfälligt SIM-kort att använda istället för vanlig telefoni. Du ser en länk till en firma som hyr ut wifi-routers här till vänster om du läser på en PC och längre ner under texten om du läser på en telefon.
Här kan du läsa om saker du kanske bör ta med dig från Sverige när du åker till Japan.