Japan och Trans-Pacific Partnership
TPP är kanske inte den allra vanligaste förekommande förkortningen i samtal i Sverige, men här i östra Asien är det ett hett ämne. Det handlar om Trans-Pacific Partnership, en plan för att skapa ett stort frihandelsområde runt Stilla Havet. Idag existerar det avtal mellan Brunei, Chile, New Zealand och Singapore, men förhandlingar pågår nu för att inbegripa även Australien, Canada, Malaysien, Mexico, Nya Zealand, Peru, USA och Vietnam. Och nu, förra veckan, stod det klart att även Japan kommer att delta i förhandlingarna med mål att bli medlem.
Detta är verkligen ett kontroversiellt ämne i Japan, där framför allt jordbruket är extremt skyddat från utländsk konkurrens. Även byggbranschen och delar av den finansiella sektorn står under beskydd från staten. Motståndarna till TPP menar nu att om landet inte får en massa undantag från de generella reglerna, kommer hela den japanska livsstilen att förödas till förmån för en USA-imperialistisk invasion av billig skräpmat och ett försämrat socialt skyddsnät.
TPPs tillskyndare är alla som dels menar att ökad konkurrens skulle effektivisera de industrier som nu åtnjuter beskydd, och dels tycker att en uppluckring av diverse monopol och oligopol skulle förbättra inte bara ekonomin i sin helhet, utan också tvinga fram politiska reformer. "Varför är priset på ris i Japan 7-8 gånger högre än världssnittet?", eller "Varför är kiwi-frukter och bananer billiga i Japan, men all annan frukt väldigt dyr?", är frågor man gärna ställer sig när man står i snabbköpskön i Tokyo. Enkla svaret är givetvis att allt som produceras i Japan görs på icke-optimala sätt då den fria konkurrensen inte existerar och därför får en helt annan prislapp.
Nuvarande statsminister Abe verkar sitta i lägret som tycker att TPP skulle innebära en total ökning av den ekonomiska effektiviteten. Det återstår dock att se om han och de samtyckande kan ignorera det massiva motståndet från framför allt Japans bönder, som ser sig tvingade till en radikal modernisering om TPP går igenom helt och fullt. Min personliga åsikt är att Japan i mångt och mycket sitter fast för mycket i gamla fåror då man så att säga av naturen är ett konservativt och traditionsdyrkande samhälle. Dock brukar det vara så att Japan kan komma med riktigt innovativa och spännande modeller, men då oftast enbart när man verkligen är tvingad. Man talar ofta om hur gaiatsu, externt tryck, har fått Japan att förändras drastiskt flera gånger genom tiderna. Det är förmodligen nödvändigt med lite gaiatsu även här och nu för att få den japanska skutan att tuffa på lite snabbare igen.