JAPANBLOGGEN

View Original

Om Shinkansen i svensk press

En riktig komet på räls. Fortfarande världens häftigaste superjärnväg. Utan skador och dessutom billigt om du har det rabattkort du kan köpa utanför Japan.

 

Ny Teknik har en artikel uppe om Shinkansen, de japanska snabbtågen, med anledning av att Sverige och Japan har tecknat ett avtal om samarbete kring snabbtåg. 

Artikelns titel är "Därför är japanska tågen superpunktliga", men artikeln säger faktiskt ingenting alls om varför Shinkansen (och andra tåg i Japan) är superpunktliga. Det enda som nämns är att japanerna har "teknik för tågövervakning" och att man använder ett sprinklersystem för att spola bort snö från spåren. 

Det finns flera ganska (teoretiskt) enkla förklaringar till varför man har en snittförsening på under en minut på alla resor med Shinkansen. Det kan sammanfattas med detaljkritisk projekthantering!

1. Man har en kravspecifikation som definierar vilka felmarginaler som är acceptabla. Dessa är mycket snäva. 

2. Denna kravspecifikation färgar sedan hela processen genom planering, design, konstruktion, upphandling och underhåll.  

3. Man bygger en helsvetsad järnväg utan plankorsningar och man konstruerar signalsystem som fungerar året runt (märk att vissa regioner i Japan är mycket snörika).

4. Man bygger ett styrsystem som ur programmeringssynvinkel slår NASAs system för rymdskyttlarna i komplexitet. 

5. Man ritar och bygger tåg som inte påverkas nämnvärt av vädret. 

6. Man har stenhårda krav på leverantörer av tågsystemen, som i sin tur har stenhårda krav på sina leverantörer av komponenter. En komponents livslängd måste kunna specificeras och garanteras. 

7. Man byter ut komponenter INNAN de fallerar, inte efter det faktum att något gått sönder.

8. Man tar fram informationsdesign för perrongerna (och biljetterna) som gör det enkelt för passagerare att placera sig optimalt för snabb och enkel påstigning för att minimera stopptider på varje station. Man har dessutom en effektiv vagnservice med mat och dryck, så att varje passagerare kan få i sig något för en rimlig penning ombord istället för att stressa med sånt på perrongen. 

Det finns säkert annat också, men detta är det jag kommer på så här på rak arm. 

Jag har under mina år i Japan säkert åkt mer än 200 sträckor med Shinkansen, och jag har bara upplevt ett exempel på ett problem som gjorde tåget försenat mer än någon minut. Det var ett elfel längs med banan, och tåget formligen kröp fram under nästan en timme. När man väl kunde passera punkten för felet tryckte föraren verkligen "plattan i mattan". Vi körde nog nära maxhastighet och vi kom fram någon minut före en timmes försening. Folk var, trots deras normalt japanska jämna sinne, ganska förgrymmade, men det visade sig att så länge förseningen var kortare än 60 minuter, fick ingen någon ersättning! Inte undra på att föraren fick order om att köra järnet. 

Här en omfattande 50-minuters video om hela Shinkansen-systemet för den hängivne tågnörden, inklusive arbetet med att exportera teknologin.