JAPANBLOGGEN

View Original

10+ bästa grejerna med Japan

Berget Fuji är väl något man inte skulle vilja vara utan i Japan, men det platsar inte på denna 10-i-topp-lista. Det får istället tjäna som den symbol för landet som det är.

Bild: Tryck från första halvan av 1800-talet av den kände ukiyoe-konstnären Utagawa Hiroshige.

En mycket vanlig fråga man får från folk hemma i Sverige är "vad är det som är så bra med Japan?". Jag brukar då ge en något förkortad version av nedanstående text. Jag brukar också beskriva de mindre goda sidorna med livet i Japan, och det blir en ny lista inom kort med det innehållet.

De 10 bästa grejerna med Japan är givetvis en subjektiv lista, men jag tror att de flesta som varit i Japan någon längre tid håller med om det mesta här. Listan är i princip inte rangordnad.

1. Människorna

Visst finns det skitstövlar även i det här landet, men så länge man inte jobbar på ett företag och råkar ha en sådan till chef, så är det relativt lätt att undvika dem. Istället är det svårt att undvika en stor mängd genuint trevliga personer, oavsett ålder, kön eller samhällsställning.

2. Maten

Man behöver nästan inte skriva något under den här rubriken, så välkänd är kvaliteten på det japanska köket idag. Med ett enda undantag (en svensk fackpamp som nästan grät för att han inte fick äta på McDonalds varje dag när han var här - “riktig mat”, som han uttryckte det), så blir alla som kommer hit förälskade i det breda utbudet och de fantastiska smakerna på de japanska krogarna.

3. Transportsystemen

Oavsett om det rör sig om t-bana inne i stan, Shinkansen till Kyoto eller en flygresa till Sapporo, så funkar de japanska transportsystemen klanderfritt. Med en stor befolkning på en liten yta så måste helt enkelt transporterna fungera utan problem. Snabbt, välstädat, bekvämt (med undantag för tågen i storstäderna i rusningstid)  och punktligt.

4. Vänligheten och respekten

Man bugar och bockar och visar respekt för varandra. Visserligen ser man många fall där respekten mest går åt ett håll, dvs nedifrån och upp, men jag vill nog ändå påstå att den generella respekten är både ömsesidig och stor i de flesta fall.

5. Ärligheten

Det är inte bara en gång jag lyckats glömma saker på krogen eller tåget, och i de allra flesta fall har jag fått min ägodel i retur utan problem. Det är en skön känsla att kunna känna sig nästan totalt säker på att omgivningen är ärlig.

6. Säkerheten

Visst kan man vara rädd för naturkatastrofer i ett land som Japan, men det är en helt annan grej än att behöva vara rädd för andra människor. Den sortens rädsla är mycket sällsynt i Japan. Man kan gå i princip var som helst vilken tid som helst på dygnet utan att behöva känna sig rädd för att bli överfallen eller rånad.

7. Renligheten

Hur det ser ut hemma hos folk kan variera högst betydligt i Japan, men på allmän plats, i butiker och på restauranger är det nästan undantagslöst mycket välstädat. När min något städfnattiga mamma kom på besök utropade hon redan ute på Narita att “här verkar de veta hur man skurar ett golv!”.

8. Allmänna toaletter i stor mängd

När man blir kissnödig i Japan, behöver man sällan gå speciellt långt för att lätta på trycket. Till skillnad från t ex Stockholm, där man nästan måste tajma in både inmundigande av dryck och toalettbesök för att vara på säkra sidan, så finns här offentliga toaletter nästan överallt, dessutom avgiftsfria. Alla t-bane- och tågstationer har toalett, numera ofta även handikapp-toa, och du kan också hitta en toa på alla varuhus och nästan alla snabbköp och närbutiker. De flesta hotell har dessutom toalett i lobbyn som är allmänt tillgänglig. Det känns som om japanerna tycker att det är en mänsklig rättighet att få lätta på blåsan när man behöver göra det.

9. Nattöppna närbutiker

7-Eleven, Family Mart, Lawson, Sunkus; några av de många kedjorna av närbutiker i Japan. De finns “överallt”; vi har faktiskt nästan 10 stycken här bara i vårt grannskap. De är öppna 24 timmar om dygnet och har ett mycket brett utbud: mat och dryck, godis och chips, frukt och grönt, alkohol (i många fall, men inte alltid), tobak, pappersvaror, hygienartiklar, kondomer, hemkemiprodukter, etc, etc.. Man kan dessutom ta kopior, trycka ut fotografier, betala räkningar, köpa biljetter till evenemang och skicka och ta emot paket här. 

Det är svårt att vara utan dessa mycket praktiska “räddare i nöden” när man blivit sugen på något eller behövt uträtta ett ärende vid en normalt opraktisk tidpunkt.

10. Varma bad

Man badar gärna i Japan. Antingen i ett djupt badkar i hemmet eller så i en varm källa ute på landsbygden (eller, ibland, inne i städerna). Det är skönt och rogivande att sitta med varmt vatten upp till hakan. Ett besök på ett klassiskt japanskt värdshus med vidhängande varma bad är mycket rekommenderat. Kanske framför allt på hösten, då man kan välja att hitta ett värdshus med utomhusbad där man kan sitta och skåda ut över färgsprakande berg.

11. Hårda vapenlagar och få våldsbrott

Japan ligger nära botten när man tittar över antal våldsbrott över världen; både i antal brott per capita och i absoluta tal. Och detta gäller framför allt när det handlar om våld med skjutvapen. Det är nämligen extremt svårt att få och inneha vapenlicens, och handeldvapen är totalförbjudna för civila individer i Japan. Jaktvapen och luftgevär är de två enda godkända typerna, men de är svåra att få tillstånd till, som sagt. Med andra ord så kan man nästan helt stryka bort den riskfaktorn när man bor i Japan.