Snart dags för japanska flygplan igen
Bilden ovan föreställer ett av andra världskrigets mest ikoniska flygplan, Mitsubishis så kallade "Zero fighter". Den hette egentligen "Navy Type 0 Carrier Fighter", men den blev snart bara "Zero-sen" i folkmun, där "sen" är första tecknet i sentouki, japanska för stridsflygplan.
Efter kriget gav USA order om att i princip all flygplanstillverkning skulle upphöra i Japan. Detta förbud löstes dock delvis redan 1949, men nationens en gång stolta flygplanskonstruktörer har sedan dess mestadels agerat komponentleverantörer till de västerländska tillverkarna, framför allt Boeing. Detta kommer nu att ändras, då samma företag som producerade "Zero-sen", det som en gång var det mest manöverdugliga och mest långtflygande planet under några år, nu kommer igen med ett medeldistansplan med utrymme för upp till nästan 100 passagerare, och man ämnar sälja det på den globala marknaden.
Mitsubishi MRJ (Mitsubishi Regional Jet) blir ett modernt och bränslesnålt plan och man har redan signerade order på 165 plan.. Planen är att sälja 5,000 exemplar de närmaste 20 åren, vilket kanske är en smula optimistiskt med tanke på att man har etablerade firmor som kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer emot sig, och dessutom kommande konkurrens från både Ryssland och Kina.
Men det är friskt vågat, och ett viktigt tecken på att en ny sorts jävlarnamamma kanske börjar sätta rot i japansk industri igen! Vi kommer att kunna börja åka MRJ någon gång under 2017, låter man meddela.
PS. Honda har ju sin Honda Jet, men det är ju en ganska liten business jet med plats för 5-6 passagerare. Den har testflugits en hel del, men är inte i produktion ännu.