JAPANBLOGGEN

View Original

I morgon går momsen upp i Japan

9%-ig alkoläsk ger "mer för pengarna" även med en liten momshöjning. Bryggerier och destillerier gormar en del, då momsen ju är en "skatt på skatt", eftersom en stor del av alkoholpriset är just skatt.

Från att ha varit internationellt sett låga 5%, kommer den japanska momsen att i morgon, den 1:a april, stiga till 8%. Från det svenska 25-procentiga perspektivet låter det ju verkligen inte som någon drastisk åtgärd, men det är precis vad det upplevs som i det här landet. Och tänker man efter, så handlar det faktiskt om en 60% höjning, så lite förståeligt är det nog med den relativa uppståndelse det hela skapat i media och runt alla japanska köksbord, där frun oftast är den som står för den ekonomiska planeringen.

Moms infördes först 1989 efter en hård och lång politisk kamp; till en början var den 3% men den höjdes till 5% 1997. Det är alltså nu första gången på 17 år som den höjs igen. Under hela den japanska momsens historia har den kritiserats för att påverka ekonomin negativt; att den verkar konsumtionshämmande. Och samma röster hörs även den här gången. Vissa ekonomer befarar att momshöjningen ska sätta en käpp i hjulet för de ekonomiska framsteg som regeringen Abe faktiskt kan bocka av som resultat av en politik som pumpat in många miljarder i den japanska ekonomin, hävt den envisa deflationen och skapat nya jobb. Att det redan är beslutat att momsen ska höjas ännu en gång - till 10% - i oktober 2015, gör ju dessa röster inte mindre påträngande. Samtidigt är det andra analytiker som menar att det nu är så mycket "på gång" i ekonomin, att momshöjningen inte kommer att påverka saker lika negativt som tidigare, då det ekonomiska läget generellt sett ser ljusare ut nu än på länge.

En påtaglig effekt av momshöjningen i morgon, är dock den mycket kraftiga spiken i sista-minuten-handlande. En sparad yen är ju en sparad yen, verkar många resonera. Den allra största delen av denna momshöjningseffekt har kommit fastighetsmarknaden till del, då försäljningen av egnahem rusat i höjden sista halvåret. Nu återstår det bara att se hur mycket den marknaden faller i morgon och hädanefter.

Härom sistens nämnde jag att många företag tänkt till för att försöka ge kunderna en känsla av att de faktiskt får mer för pengarna trots att prislappen växt till sig lite. Här ovan ser ni hur en typisk burk japansk alkoläsk gått från 8% alkohol till 9%.