Sushi inte bara gott - också nyttigare än det mesta
Bra sushi är ju helt enkelt fruktansvärt gott, och detta faktum har ju numera gått upp för en ganska stor del av mänskligheten. Utan att ha några siffror, så tror jag nog att sushikrogarna fortfarande tillhör en av de snabbast växande delarna av restaurangnäringen, åtminstone i i-världen.
Självklart är sushin i gemen bäst i Japan. Det är här vi har det stora kunnandet, tillgången till de bästa råvarorna och, inte minst viktigt, extremt bortskämda och kräsna matgäster.
I näst sista numret av svenska Gourmet hade man en längre specialartikel benämnd Tokyos hetaste sushi som har en bra förteckning över fina ställen i Tokyo. Dock nämner man att det finns “bokstavligt talat hundratals restauranger att välja på (i Tokyo)”, vilket då inte riktigt är med verkligheten överensstämmande. Kroglistesajten Gurunavi (Gourmet Navigator) har drygt 3,500 sushikrogar i Tokyo i sin förteckning. Med andra ord finns det en sushikrog i närheten i princip var du än befinner dig i stan.
Tack vare modern kylteknik och mycket väl utvecklade logistiksystem, kan du idag äta i princip samma goda fisk var du än befinner dig i landet. Men om jag skulle tillåta mig att rösta på de bästa alternativen till Tokyo för sushi-älskaren, så skulle det vara Fukuoka på Kyushu, Tokushima på Shikoku och Hakodate och Sapporo uppe på Hokkaido.
Sushi är nu då alltså inte bara en suverän delikatess, det är också förhållandevis nyttig mat. Visserligen är det lite snabba kolhydrater i det vita riset, men närvaron av risvinäger i riset gör att blodglukos och insulin inte stiger lika snabbt som om det vore ris utan vinäger iblandat. Dessutom har man ju ofta feta fiskdelar ovanpå risbullen, vilket också hjälper till att sänka GI-värdet då fetter försenar matens väg till tarmarna.
Om vi börjar med själva fisken, så äter man ju ett ganska stort och varierat utbud av olika fiskar och skaldjur. Särskilt fet fisk som makrill och lax bär med sig den nyttiga fettsyran Omega-3 ombord.
Sedan har vi det faktum att det mesta i och nära sushin har förmågan att hålla bakterier i schack. I riset har vi alltså risvinäger - o-su - som har en anti-bakteriell effekt. På sidan om fisken har man ofta inlagd ingefära - gari - , som också den har bakteriedödande krafter. Även den oftast oumbärliga sojasåsen - shoyu - är duktig på att oskadliggöra infektionsskapande bakterier, samtidigt som den levererar både protein och järn. Den japanska pepparroten - wasabi - är även den utrustad med antibakteriella krafter, liksom det gröna teet, som om inte förr dyker upp på slutet när man ätit sin sushi och druckit sin öl eller sin sake. Wasabi är dessutom rikligt utrustat med C-vitamin, och det gröna teet - o-cha - har även nyttiga tanniner och en massa antioxidanter i bagaget.
Sjögräset nori, som vi ser i de vanliga norimaki-rullarna, är också en liten hälsobomb som hjälper till att öka metabolismen med flera vitaminer och mineraler.
Här på Japanbloggen brukar det bli minst en lunch eller middag med sushi varje vecka. Svårt att bli trött på det hela med de breda menyer de flesta krogarna har. Gott, nyttigt, snabbt och oftast inte speciellt dyrt - vad är det man inte kan älska med sushi!?