JAPANBLOGGEN

View Original

Pojkarnas Dag

Dessa karp-drakar symboliserar pappa längst upp, sedan kommer mamma och längst ned den eller de söner huset har.

Foto: Wikimedia Commons

Igår var det alltså Barnens Dag, som det officiellt heter, men egentligen handlar det om Pojkarnas Dag.  Flickorna har ju en egen dag den 3:e mars - Hinamatsuri - så man kan ju tycka att det ju inte är mer än rättvist att pojkarna ska ha en egen dag. Skillnaden är dock att flickornas dag inte är en helgdag, vilket pojkarnas dag är. Det är förmodligen därför man gjorde en officiell omdöpning till Barnens Dag då det blev helgdag 1948.

Dockor föreställande Kintaro, en mytisk hjälte från Heian-perioden, ställs ofta ut i hemmet veckorna upp till Barnens (Pojkarnas) Dag.

Traditionerna från när det enbart handlade om pojkarna lever dock kvar. Under veckorna fram till den 5: e maj hissar man fortfarande drakar i form av karpar som symboliserar pappa, mamma och antalet söner i huset (döttrarna är inte med) och man ställer ut dockor föreställande Kintaro, en nästan mytisk hjälte från Heian-perioden (år 794 - 1185), som sägs ha varit mycket stark redan som liten pojke. Alternativt kan man också ställa ut mycket ornamenterade kopior på gamla samurajhjälmar. Båda pjäserna ska symbolisera en stark och frisk pojke.

En mycket rikt ornamenterad kopia av en gammal samurajhjälm är en annan vanligt förekommande dekoration. Som vanligt när det gäller prylar som folk är kulturellt/socialt tvingade att skaffa är det höga priser. Drygt 7,000 SEK kostar den här prydnadssaken.

Intressant att notera är att dockorna som ställs ut på Flickornas Dag föreställer ett kejserligt par, dvs en situation där kvinnan är allt annat än fri och stark, medan symbolerna för Pojkarnas Dag handlar om frihet, självständighet och stor styrka.