JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska tatueringar - några goda råd

Ett konstverk och en statussymbol, men framför allt bland Japans kriminella element.

Tatueringar har ju gått och blivit en stor modefluga i västvärlden det sista decenniet. I Japan är tatueringar både ett väldigt gammalt och ett ganska nytt fenomen. Gammalt i bemärkelsen att det är en högt utvecklad konstart som existerat sedan ungefär 12,000 år i landet, och nytt i den bemärkelsen att det är först de sista åren som “vanligt folk” i Japan börjat låta tatuera sig. Dessa nya tatueringsfantaster är nästan uteslutande unga människor som ställt sig lite utanför systemet. Hoppat av skolan, inget fast jobb, etc.. Den negativa attityden till tatueringar är helt enkelt så stark, så den person som behöver leva “som alla andra” inte har råd att ha sådant på kroppen. Möjligheterna att få ett fast jobb och att avancera i karriären minskar.

Från 1870-talet fram till 1948 var tatueringar olagliga i Japan, vilket gjorde att konsten fick gå under jorden och kunderna blev i princip uteslutande kriminella element, dvs den japanska maffian - yakuza. Under den här perioden blev tatueringar mer eller mindre en symbol för yakuzan. En tuff mafioso skulle givetvis ha en imponerande och olaglig tatuering, ofta över stora delar av kroppen. Detta förde med sig att yakuza-medlemmar var lätta att känna igen i avklätt skick, och det blev därmed i princip omöjligt för dessa grabbar och gubbar att använda sig av de många allmänna baden i Japan. Än i denna dag är det i princip förbjudet att gå in på bad om man har tatueringar, så för dig som vill uppleva japanska bad är den enkla rekommendationen att helt enkelt inte tatuera sig.

Men ett kanske starkare argument mot tatueringar är, att om du har för avsikt att komma till Japan och kanske skaffa dig en partner här, så kan det bli svårt att hitta en “normal” partner med ett fast jobb och hyfsade framtidsutsikter, då en sådan person skulle ha väldigt svårt att acceptera dig som “normal” med vad som i princip är ett "gangstermärke" på armen.  Att bli introducerad för svärföräldrarna kan bli svårt eller omöjligt.

För den som tänker tatuera sig ändå, så vill jag be er tänka på att det kan vara vanskligt att låta tatuera in kinesiska tecken (som också används i Japan), om man inte är fullständigt säker på att man får rätt tecken med den avsedda betydelsen. Det finns väldigt många exempel på hur folk tatuerat in saker som i bästa fall lockar till ett skratt och i sämsta fall nog kan få betraktaren att ifrågasätta den tatuerades intelligens. Francesco Coco, fd italiensk fotbollsproffs, har tecknen för “äkta make” och “hand” intatuerat. Fd ryska tennisproffset Marat Safin har tecknet för “apa” på sin ena axel.

Kom också ihåg att det är en konst i sig att kunna skriva vackra kanji-tecken.. Det blir inte lättare av att det ska nålas in i hud.