Regeringen Abes Japan kantrar ytterligare åt höger
Härför leden antogs en ny lag i Japan som omdefinierade begreppet statshemligheter (i princip vad som helst som regeringen tycker ska vara hemligt) och höjde straffen för de som avslöjar statshemligheter. Ett steg bakåt för japansk demokrati tyckte många.
Igår antogs en ändring av "tolkningen" av grundlagens artikel 9, som säger att Japan endast får använda sin krigsmakt för självförsvar, dvs landet är förbjudet att föra krig utanför Japan. Den nya tolkningen säger att landet får engagera sig i väpnad konflikt utanför Japans gränser om denna konflikt hotar Japan eller om en vänlig makt är hotad, så kallat "kollektivt försvar". På ett ögonblick blev alltså hela grundlagsartikeln betydligt mera flytande och öppen för vidare tolkningar. Vad är eller är inte är ett hot mot Japan?
Kritikerna, däribland japanska juristförbundet, hävdar att denna ändring av tolkningen av en grundlagsartikel är ett fegt sätt att ta sig in bakvägen istället för att gå via en grundlagsändring, som man menar Abe är övertygad om att han inte kan få igenom. Man menar helt enkelt att tilltaget är grundlagsvidrigt.
Igår var det flera tusen demonstranter ute på gatan i Tokyo, och i förrgår var det en ensamt demonstrerande medelålders man som först höll ett timmeslångt protesttal mot Abes planer utanför Shinjuku station i Tokyo och sedan hällde bensin över sig och tuttade på. Han togs dock snabbt till sjukhus och verkar överleva.
Detta väcker mycket starka reaktioner i ett land vars befolkning led mycket stora kval under andra världskriget. Japanen av idag, med undantag för ett mindre grupp högerextremister, är mycket pacifistiskt lagd och har svårt att tänka sig ett Japan i krig igen.
Med tanke på att Abes morfar var premiärminister i Japan under andra världskriget och att stora delar av hans släkt är konservativa högerpolitiker, så är det inte svårt att se varför många är oroade över hans till synes egenmäktiga förfarande och, vill vissa tycka, förakt för demokratiska principer. Detta gör också givetvis att många misstror de mera positiva signaler han försöker sända ut, som t ex hans många tal om att stärka kvinnornas roll i samhället.