JAPANBLOGGEN

View Original

Japan bygger järnvägar på löpande band

Japan är ett drömland för tågnördar då det här finns _allt_ i tågväg, från ånglok till Shinkansen. Första generationens Shinkansen som började rulla redan 1964 till vänster.

Medan vi i Sverige inte verkar kunna komma fram till huruvida vi behöver eller har råd med ny järnväg, så bygger Japan till synes konstant nya linjer. Sedan jag anlände till Japan 1982 har vi i Tokyo fått inte mindre än tre helt nya t-banelinjer och förlängningar och nya anslutningar på nästan alla andra banor.

Shinkansen-nätet byggs fortfarande ut. Hokuriku Shinkansen öppnar i mars och medger då snabb färd till städer som Toyama och Kanazawa på den japanska nordkusten. Idag kan man inte åka Shinkansen hela vägen till Hokkaido, men det kommer man att göra från och med nästa år, då Hokkaido Shinkansen drar igång genom Seikan-tunneln som sammanbinder Honshu och Hokkaido med normal tågtrafik idag.

Ett extremt tåg för extrema farter - Japans Chuo Shinkansen har nu börjat byggas.

Foto: Saruno Hirobano - Creative Commons-licens

Sist men inte minst har vi så klart nästa generations Shinkansen, den som kommer att flyga fram på låg höjd med hjälp av magnetisk levitation. Man startade bygget nu i december på det som kommer att heta Chuo Shinkansen. Banan kommer först och främst att sammanbinda Tokyo med Nagoya med början 2027 för att sedan byggas vidare ned till Osaka fram till 2045. Längre än så har man inte planerat idag så vitt det är känt. Restiden som idag är en timme och 40 minuter till Nagoya och två timmar och 33 minuter till Osaka kommer att minska till 40 respektive 67 minuter.

För dig som inte kan vänta till 2027 med att åka japanska magnetsvävtåg, så kan vi meddela att man kommer att ha en demonstrationsservice klar på en del av den sträcka som hinner bli klar fram till Tokyo-olympiaden 2020. 

Maxfarten på Chuo Shinkansen är tänkt att bli 505 km i timmen. Någon större fartkänsla lär man dock inte få uppleva, då 90% av sträcken kommer att ligga i tunnlar.