Japanbloggen föreläser i Sverige
Jag ber om ursäkt för en ovanligt lång period utan inlägg på bloggen. Det har varit lite mycket på jobbet; förberedelser inför en relativt snabbt påkommen resa till Sverige för att bland annat föreläsa uppe i Västerbotten, mitt födelselän.
Att hålla föreläsningar är en av de sysselsättningar jag gillar bäst. Jag tycker givetvis om att skriva, men det är minst lika roligt att få tala om ämnen som jag finner relevanta och intressanta. Att ha direktkontakt med en lyssnarskara är en dimension man givetvis saknar på bloggen. Även om man får återkoppling via mail från läsare, så är det inte samma känsla som när man ser omedelbara reaktioner hos folk i lokalen när man tar upp olika ämnen.
Den här gången är lyssnarna framför allt representanter för affärsdrivande företag, så ämnet blir då av logiska skäl "Japan som marknad". Jag berättar för det första om Japan ur ett historiskt perspektiv, då dagens japaner trots allt är produkten inte bara av dagens Japan utan även av det historiska Japan, som ju var daglig verklighet för alla japaner fram till så sent som andra delen av 1800-talet. En kultur som var så ingrodd under den isolationistiska Edo-perioden att många av dess yttringar fortfarande lever kvar. Sedan tittar jag på den period som jag personligen upplevt i landet, dvs tiden från 1982 och framåt; från den enorma ekonomiska bubblan på 80-talet till de "förlorade decennierna" och sedan till dagens och morgondagens Japan, där stora förändringar i demografi, politik, könstänkande och synen på globalisering skapar ett i vissa delar helt nytt samhälle som skapar nya möjligheter för olika typer av affärsverksamhet. Det hela avslutas med en lektion i "praktisk affärsetikett".
Under årens lopp har jag hållit ett antal seminarier i olika svenska sammanhang, kanske oftast med affärer som huvudtema, men också om japansk design, kultur och historia. När jag tvärtom håller föreläsningar i Japan handlar det oftast om design och "design management", framför allt med relativt stora japanska företag som avnämare, där man är intresserad av att få veta mer om hur vi i Skandinavien lyckats så väl med att använda design som ett strategiskt verktyg i olika verksamheter.
Vi kommer i framtiden att försöka systematisera seminarieverksamheten i Sverige (eller gärna något annat skandinaviskt land, för all del), där vi kommer att arrangera en vecka, tre eller fyra gånger per år, då intresserade företag eller organisationer kan boka seminarier om olika aspekter av Japan - världens tredje största ekonomi. Det kommer att dyka upp en länk på Japanbloggen om detta när alla detaljer har kommit på plats.