JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyo är "most livable city 2015" enligt Monocle

I rusningstid är Tokyo knappast att beskriva som speciellt "livable", men det finns ju så många andra aspekter av livet i denna fantastiska stad.

Foto: Bantosh (Wikimedia Commons, GNU Free Documentation License)

Livsstilstidskriften Monocle - ledd av den karismatiske Tyler Brûlé, som tidigare startade och ledde den inflytelserika tidskriften Wallpaper - har sedan några år en rankningslista över världens större städer, graderade efter hur lätt det anses vara att bo där. Det handlar om en hel rad olika kriterier; från priset för en god lunch till personlig säkerhet till social service och antalet flyg in och ut från staden för att bara nämna några ur mängden.

Man har precis offentliggjort listan för 2015, och för första gången är en japansk stad i topp; Tokyo blev etta i år. Två andra japanska städer finns med: Fukuoka på 12:e plats och Kyoto på 14:e plats. Skandinavien är väl representerat med Stockholm på 6:e plats, Helsingfors på 8:e, Köpenhamn på delad 10:e plats och Oslo på plats 23.

Här är hela 25-i-topp-listan:

25. Portland

24. Barcelona

23. Oslo

22. Genéve

21. Hamburg

20. Amsterdam

19. Hong Kong

18. Lissabon

17. Auckland

16. Madrid

15. Paris

14. Kyoto

13. Singapore

12. Fukuoka

10. Köpenhamn

10. Zürich

9. München

8. Helsingfors

7. Vancouver

6. Stockholm

5. Sydney

4. Melbourne

3. Berlin

2. Wien

1. Tokyo

Att märka i listan är att Tyskland, Schweiz, Spanien, Australien och Japan är de länder som har mer än en stad representerad. Tyskland och Japan är de enda länderna med tre städer uttagna. Intressant är också att den enda amerikanska staden som får vara med är Portland, förmodligen den mest "skandinaviska" av storstäder i USA.

Jag skulle definitivt även rösta in Sapporo i den här ligan. Mycket trevlig stad med fantastisk mat och givetvis helt andra bostadspriser än i Tokyo eller Kyoto. Inte så fasligt varmt på sommaren heller.

Denna typ av listors utfall är givetvis beroende av vad man mäter, och jag kan inte undgå att misstänka att det även finns subjektiva kriterier i bakgrunden (att herr Brûlé vurmar för både Skandinavien och Japan är ju känt sedan länge om man läst hans publikationer); The Economist har t ex en helt annan sammansättning i sin lista från förra året.