10 råd och regler på japanska tåg
Är det något de allra flesta gör när de kommer till Japan, så är det att åka tåg. Bil och buss är ofta helt enkelt för bökigt och långsamt, och flyget blir ju såklart praktiskt först på de lite längre distanserna.
Japaner, som ju i de flesta fall är ett ordningsamt och regellydande folk, med en lång historik av både skrivna och oskrivna föreskrifter om hur man ska bete sig i olika sociala sammanhang, vet i de flesta fall hur man bör uppföra sig när man åker tåg, men många utlänningar är av naturliga skäl okunniga och begår ibland tabbar som är lätta att undvika om man har några enkla regler i huvudet. Här har vi några att lägga på minnet.
Försök att hålla samtalsvolymen hyfsat låg
Det är mycket folk på tågen i Japan, speciellt i de stora städerna, och de flesta försöker hålla konversationer på lägsta möjliga volym för att inte störa grannarna som kanske försöker ta igen sömntid man inte fick natten innan. Att illustrera konversationen med ivriga rörelser är inte heller tillrådligt, då det är lätt att man klappar till en granne på örat eller näsan där man står och trängs.
Ha inte för hög volym i dina lurar
Kolla att dina lurar inte “läcker” musik när du lyssnar på tåget.
Prata helst inte i mobilen
När man åker Stockholms T-bana får man stå ut med att höra vad ungdomar (och även vissa något äldre) haft för sig under helgens festande, inkluderat diverse intima detaljer. Det är något man bör undvika att avhandla på tåget i Japan om man inte vill riskera att bli ordentligt åthutad av en bänkgranne. Ringer en japansk kompis så är ursäkten “Förlåt, jag åkte tåg när du ringde” fullt acceptabel.
Sminka dig inte på tåget
Det ses som allmänt okultiverat av tjejer att lägga på sminket på tåget och inte hemma före avfärden. Man kan ganska ofta se relativt unga tjejer som sminkar sig på tåget, men det rynkas allmänt på näsan åt sånt.
Hångla inte
Öppen redovisning av fysisk attraktion brukar begränsa sig till handhållning och kanske en försiktig kram vid avsked. Att gå längre än så, speciellt på ett välfyllt tåg, anses mycket opassande och ouppfostrat. Spara det mera intima samspelet till hotellrummet!
Ät och drick inte på tåget
Att ta sig en slurk ur en vattenflaska när det är sommar och kanske dessutom då det är lite färre människor i vagnen (så att man inte riskerar att spilla på någon) är nog ansett vara OK i dagens läge, men att ta fram risbullen och ölburken är inte comme-il-faut; intrycket blir då ett av en förmodligen arbetslös och alkoholiserad drasut. Undantaget från denna regel är långfärdstågen där alla säten är individuella och man har en stolsbricka för just detta ändamål.
Ha inga våldsamma mängder parfym eller rakvatten på dig
När det är så tätt som det kan bli i rusningstid på tågen i Japan kan det vara ytterst obehagligt att stå nära någon som stinker av kraftiga doftämnen. Är man allergiker kan det dessutom vara förenat med hostattacker och andnöd.
Japaner använder mycket lite av dessa varor. Här är idealet på sin höjd “svag doft av tvål”.
Ta av dig ryggsäcken
Är man inte van vid de stora mängderna människor på de japanska tågen, kan det vara lätt att inte tänka på att en ryggsäck kan göra dig dubbelt så stor i djupled. Det är ingen ovanlig syn med utlänningar som knockar folk när de vänder sig om med ryggsäcken säkert fastsurrad på ryggen. Ta av den innan du kliver på tåget och låt den förbli avtagen tills du kliver av igen.
Bred inte ut dig i onödan
Vi västerlänningar är ju generellt sett bredare än japanerna, och just därför är det viktigt att vi tänker på detta faktum och inte gör det ännu värre genom att sitta normalt bredbent. När det är fullt med folk på tåget så är det legio att man försöker bli så smal som möjligt där på bänken.
Stilpoäng: Uppmärksamma äldre personer, gravida kvinnor och andra som behöver ett säte
Det brukar i ena änden av varje vagn finnas ett kortare säte med en annan färg och en skylt som säger att detta säte är till för äldre, handikappade, gravida och småbarnsföräldrar som har ett speciellt behov av ett säte. Ett litet råd om du vill hjälpa till att hålla utlänningarnas rykte gott är att vara uppmärksam på omgivningen och ge någon din plats om de ser ut att behöva den bättre än vad du gör, även om du inte sitter på den speciellt avsedda bänken. Till saken hör att många japaner, framför allt män, inte är speciellt gentlemannamässiga i dylika fall, utan låtsas sova eller läsa en bok för att slippa flytta på sig.
Med allt detta sagt, så vill jag påpeka att japanerna inte är Guds bästa barn i alla dessa avseenden. Du kommer att få se ett fåtal japaner som inte lyder de vedertagna reglerna, men det behöver man inte ta som en ursäkt för att göra samma tabbar själv, eller hur?