Nu lättare att greja japanskt SIM-kort till din mobil
Jag vet att jag sagt det förr, men äntligen - ja, äntligen - har Japan vaknat upp (precis som Sverige; lite tidigare, men ändå sent) för att utländska turister är en alldeles utmärkt inkomstkälla. Från att ha varit ett land som bara till nöds tog emot turister från utlandet, men utan att anpassa sig på minsta sätt genom att till exempel enbart mycket fläckvis erbjuda information på något annat språk än japanska, så har man ganska så plötsligt under de sista åren verkligen börjat höra klockan ringa. Nu har man insett att "aha, utlänningar förstår normalt inte japanska - alltså säljer vi mera prylar om vi har folk i varuhuset som kan prata engelska, kinesiska, etc!!", eller "aha, utlänningar tycker att det vore praktiskt om de kunde ta ut pengar på sina utländska kreditkort på alla bankomater, inte bara de på Posten och 7-Eleven - vem kunde ha anat det!?!?!", eller "aha, utlänningar tycker att det vore himla praktiskt om de kunde använda sina mobiltelefoner i Japan utan att behöva betala en förmögenhet i roaming-avgifter!!".
Det sistnämnda har alltid varit ett krångligt kapitel. På sistone har det vuxit upp en hel del avgiftsfria wifi-tjänster i storstäderna, men de har inte varit helt knökbefriade. Det enklaste hade naturligtvis varit om man helt enkelt kunde köpa ett lokalt SIM-kort att byta ut ens telefons befintliga SIM-kort med.
NTT Docomo, Japans största mobiloperatör, kommer från och med denna fredag, den 24:e juli, att erbjuda lokala SIM-kort till försäljning. Man kan antingen köpa dem på webben och få dem i handen på ett antal flygplatser i landet alternativt levererat till ett hotell, köpa dem på automat ute på Narita, eller på ett antal olika försäljningsställen.
SIM-korten finns i storlekarna normal, mini och nano och fungerar i en eller två veckor (3.218 yen respektive 3,780 yen). Max datahastighet är 150 Mbps och maximal datamängd per dag är 100 MB. Överstiger man detta sänks datahastigheten till 200 kbps fram till midnatt den dagen. 100 MB räcker dock rätt långt; 400 minuter röstsamtal över VOIP, t ex.
Ja, detta handlar alltså enbart om datakommunikation. Man får inget lokalt telefonnummer med kortet. Fördelen är istället att man kan vara online hela tiden så att man kan vara konstant tillgänglig för samtal över Skype eller andra VOIP-tjänster.
Automaterna ute på Narita, en i varje terminal, kommer också att sälja telefoner och trådlösa routrar (säger man "routrar" eller "routers" på svengelska, eller finns det kanske ett helsvenskt ord?).
Här finns det mer att läsa om denna nya tjänst. Välkommen till ett allt turistvänligare Japan!
Det finns ett antal andra möjligheter att köpa SIM-kort i Japan, mestadels genom att beställa på nätet och få det levererat till hotellet, exempelvis. Här t ex Softbanks erbjudande. Där kan du även hyra en telefon med lokalt telefonnummer om du känner att du har ett behov av det. Googla på "SIM card Japan" så hittar du en massa andra alternativ.