JAPANBLOGGEN

View Original

OS Tokyo 2020 har logoproblem

Onekligen skäl att misstänka plagiarism.

Det är inte lätt att vara en duktig formgivare av logotyper. Det gäller att kunna kommunicera rätt budskap i rätt sammanhang till rätt publik och dessutom göra det på ett unikt och attraktivt sätt. Det finns miljontals logotyper ute i världen, varav de allra flesta är spikraka alternativt bleka men dock kopior av andra logotyper. 

Så här såg det ut fram till dess att Tokyo faktiskt fick OS 2020.

OS i Tokyo 2020 ska givetvis också ha en egen logotyp. Den man visade upp inför valet av OS-stad var i mitt tycke relativt originell och trevlig, men den dög tydligen inte, så man hyrde in en designer för att göra den "officiella" logon. Tyvärr så visade det sig att den blev nästan helt identisk med logotypen för en teater i franska Liège! Stort rabalder och formgivaren fick först tappert försvara sig med att han aldrig sett den franska logotypen. Det verkar som om han dessutom får sticka iväg med svansen mellan benen, då Suntory, en av olympiadens största sponsorer, redan beslutat sig för att inte använda den i sitt reklammaterial. Det kan mycket väl vara sant att det är inte var ett medvetet plagiat, även om det känns ologiskt att ha former som faktiskt bildar både ett "T" och ett "L" för OS i Tokyo. Att det typsnitt man använder också är snarlikt det man använde i Liège gör en också misstänksam. Men den är ju i första hand ganska tråkig och föga minnesvärd. Även om den inte behöver ha fartränder, så bör en OS-symbol ha någon sorts grafisk "punch" i sig, vill jag tycka.

Ett nytt förslag som dock inte är officiellt beställt. Känns ju definitivt mera japanskt.

En annan japansk formgivare, vars namn jag tyvärr inte hittar någonstans, har spontant kommit upp med ett förslag som ni ser här ovan. Klart mera originellt och "japanskt" än det första försöket, och det har fått god kritik på nätet i Japan.

Det vimlar av väldigt tråkiga och fantasilösa logotyper i Japan. Varför? Jo, av den enkla anledningen att de flesta japaner som inte ägnar sig åt design yrkesmässigt aldrig får fundera kring vad design betyder för budskapet. De har helt enkelt inte öga för god och medveten formgivning, vilket gör att det lika gärna kan vara chefens fru som tycker att det är "gulligt om den är lite rund i kanterna och pistagegrön".

Här ser ni logon från förra Tokyo-olympiaden 1964. Ganska stark, om ni frågar mig.