JAPANBLOGGEN

View Original

Små men viktiga steg mot större mångfald och jämlikhet i Japan

Det är tyvärr många män i Japan som fortfarande vill se kvinnor som vackra tillbehör som "tiga i församlingen". Den tiden verkar nu sakta men säkert vara på väg bort.

I fredags antog den japanska riksdagen en motion som är avsedd att öka japanska kvinnors närvaro och bestämmanderätt på arbetsplatsen. Man kan tyvärr anta att den inte antogs för att den övervägande majoriteten äldre män i riksdagen verkligen gillade idén, utan för att man äntligen börjar fatta att om inte kvinnor medges större möjligheter att deltaga i yrkeslivet, så återstår bara ett ännu värre alternativ, nämligen import av arbetskraft i detta befolkningsminskningens Japan.

Det kan synas vara ett babysteg sett ur den svenska synvinkeln, men det är ett både symboliskt och faktiskt nog också i praktiken stort steg sett ur den japanska kvinnans perspektiv.

OFFENTLIG SKAM SOM PISKA

Det handlar om att företag med fler än 301 anställda ska avkrävas en redogörelse för hur man tänker både anställa och befordra kvinnor i organisationen framledes. Det finns visserligen ingen formell straffpåföljd i dagsläget, men informationen måste göras officiell, vilket man räknar kommer att sätta press på företagen att faktiskt följa de planer man sätter upp. Mindre företag kommer enbart att uppmuntras till att göra sitt bästa i frågan, utan krav på formella redogörelser.

Man säger inget om numeriska mål, utan varje företag får själva sätta de mål de anser fungera utifrån det enskilda företagets situation, men som en morot har man lagt in att de företag som gör bra ifrån sig i detta avseende kommer att prioriteras vid offentliga inköp av produkter och tjänster.

Som sagt, detta låter inte mycket för en svensk, men i Japan är det faktiskt revolutionerande nyheter. Det värsta en japan vet är att skämmas, så att bli offentligt utskämd som "länets sämsta företag vad gäller anställning av kvinnor" är det nog ingen företagsledare som vill uppleva. En bra piska, och moroten om ökade möjligheter att sälja till stat, län och kommun är nog också effektfull.

MAMMOR MED BARN I PLENISALEN

En annan positiv sak som händer nu i Japan på jämlikhetsområdet, är att man på sina håll har börjat öppna upp för möjligheten att även mödrar med späd- eller småbarn i följe ska få komma in och lyssna på offentliga möten i lokala och nationella beslutande organ. Det har hittills varit strikt förbjudet, då "skrikande eller stojande barn stör ordningen" (att riksdagsledamöter nästan regelmässigt skriker och gastar okvädingsord till talare är en helt annan femma, tydligen). Vad man gör är att man bygger speciella ljudisolerade och fönsterförsedda rum i rummet där mammor med barn kan sitta och lyssna via högtalare utan att störa gubbarna (och fåtalet damer) som håller låda i plenisalen.

Japan ligger dock fortfarande långt efter t ex EU-parlamentet, där det kan se ut så här.