Japanska designklassiker #15 - Hojarna man minns
Det första inlägget i serien "Japanska designklassiker" handlade om Hondas Super Cub, världens mest tillverkade motorfordon och den motorcykel som satte Japan på den internationella MC-kartan. Det var dock en "moppe" i de flestas ögon och det var först något senare som Japan skulle komma att lansera ett antal modeller som skulle etablera landet som hem till inte enbart "leksaker" utan även seriösa konkurrenter till västvärldens "riktiga" motorcyklar; ja, det slutade ju med förskräckelse för Englands MC-tillverkare och det höll på att knocka ut även USAs Harley-Davidson innan det märket förstod att man sålde "kultur".
Den första riktiga super-hojen från Japan var - givetvis - Hondas CB750. Fyra cylindrar, överliggande kamaxel, skivbroms på framhjulet.. Inget av detta var helt nytt, men det var första gången dessa för tiden avancerade detaljer fanns på en motorcykel som var rimligt prissatt. Nästan 70 hästkrafter gav den en toppfart på 190 km/h. Detta var grymma grejer 1969.
CB 750 startade ett krig med hästkrafter och slagvolym som vapen - men detta framför allt mellan de japanska tillverkarna. Kawasaki tog över titeln som världens "superbike" 1972 i och med Z900. En rak fyra på 900 cc med dubbla överliggande kamaxlar och drygt 80 kusar.
Nästa modell som blev en riktig klassiker var Hondas Gold Wing, märkets första försök till att göra en riktigt stor "touring bike". Den första generationen - tillverkad mellan 1974 och 1979 - hette GL1000. En vattenkyld boxer-fyra på 1000 cc (större än många småbilsmotorer både då och nu), kardandrift och dubbla skivbromsar fram och enkel skiva bak. Den var stor och bekväm och blev en ny favorit bland de som ditintills kanske mest kört BMW och andra typiska långfärds-hojar. Gold Wing har vuxit till sig genom åren och kan nu närmast beskrivas som en bil på två hjul.
En sorts lillebror till Gold Wing var Hondas CX500 med en vattenkyld V-tvåa med kardandrift. Den blev ingen riktig storsäljare, men jag gillade det något annorlunda upplägget och jag vill nog gärna kalla den en klassiker, även den.
Sedan dess har de japanska tillverkarna - Honda, Kawasaki, Suzuki och Yamaha - fortsatt att dominera på världsmarknaden för motorcyklar, och om inte kineserna kommer och kör om, så lär det fortsätta så ett bra tag till, så stort är övertaget vad gäller utvecklingskraft, teknisk nivå, kvalitet, varumärkesstyrka och försäljningskapacitet.