JAPANBLOGGEN

View Original

Reklamfilm undervisar i gott uppförande på tåget

Nishi-nippon Tetsudo Kabushiki-gaisha - eller Västra Japans Järnvägar AB - är ett av de “16 stora” privata järnvägsbolagen i landet. Man hanterar en stor del av tåg- och busstrafiken i Fukuoka prefektur, nere på nordöstra Kyushu.

Det är inte alltför ovanligt att järnvägsbolagens reklam innehåller råd om hur man bör uppföra sig för att göra tågresan trevligare för alla ombord, men här har vi ett ovanligt intressant exempel på hur ett sådant budskap kan framföras.

Den långa reklamfilmen är centrerad kring två gymnasieelever som siktat in sig på ett säte på tåget, men då det bara är en plats ledig, och den snart tas i bruk då de båda tvekar, blir det en liten tvekamp där de kämpar i en “sport” kallad “luftstol”, dvs man sitter utan stöd under stjärten, bara med ryggen stödd mot något under lång tid; den som ger upp först förlorar. Under större delen av videon så framställs tjejerna som de “dumma” som ställer till besvär för alla andra ombord, men på sluttampen vänds steken och de dumma blir alla som sitter och tar upp alldeles för stort utrymme genom att ställa väskor och påsar på sätet eller sitter alltför bredbent. 

Två flugor i en smäll, med andra ord. Uppför dig på tåget och se till att så många som möjligt får plats att sitta.

Japan upplevs av de flesta hitresande som ett mönsterland när det gäller artighet och gott uppförande. En orsak är givetvis att ett stort antal regler kring hur man ska bete och uppföra sig i olika sammanhang inympas från tidiga år. Och detta gäller som synes inte bara i hemmet eller i skolan, utan även i alla möjliga andra sammanhang. Skyltar, affischer och, som synes, reklamfilmer trumpetar också ut dessa budskap.