JAPANBLOGGEN

View Original

Julafton i Japan

Foto: Public Domain

I skrivande stund har klockan passerat 17 den 24:e december i Japan. I hörnet eller på bordet står möjligtvis en liten plastgran. Kalle Anka och hans vänner har inte önskat God Jul och till kvällsmål vankas mest troligt Kentucky Fried Chicken med öl eller eventuellt ett glas mousserande vin till. Efter maten en mycket söt tårta - Christmas Cake.

Hade dagen inte varit en lördag, så hade man fortfarande varit på jobbet. 

Om man inte har en familj att åka hem till, så är denna kväll ofta vigd åt någon form av partaj - antingen en dejt med en person eller så med ett kompisgäng eller folket på jobbet.

Man kan alltså säga att japanernas jul till viss del liknar det svenska nyårsfirandet. Japans nyår är istället som den svenska julen, då man då åker hem till föräldrahemmet för att äta speciell nyårsmat och istället för att åka på julotta så går man till lokala templet för att be om ett gott nytt år.

Då julen är årets största högtid för dejting, så är det givetvis också en “lågtid” för alla ensamma. Det finns undersökningar som menar att ensamstående japaner upplever stor stress dessa dagar (inget unikt för Japan, i och för sig). Därför är det inte förvånansvärt att en nyligen avslutad enkät visar att 40% av alla japanska ensamstående kvinnor kan tänka sig att dejta en kille “bara under julen” i syfte att a) inte känna sig totalt ensam under julhelgen och b) kunna hävda för sig själv och andra att man faktiskt hade en dejt under julhelgen.

Det finns redan företag i Japan som förmedlar uthyrning av tillfälliga pojk- och flickvänner (utan sexuella övertoner - strikt platoniskt - prostitution är en helt annan femma), men det skulle inte förvåna mig om dessa eller nya företag går ut med speciella julerbjudanden framledes.

Några andra märkvärdiga fenomen kring denna jul i Japan:

  • En restaurang i närförorten Hachioji har satt upp ett plakat där man säger att “för att undvika att vår personal ska få psykiska besvär, så undanber vi oss par som gäster under denna jul”. Personalen är tydligen singlar hela bunten, och krogens ägare tycker att de ska slippa bli extra ledsna för den sakens skull denna jul.
  • En enkät visar att i princip alla tjejer anser att en julgåva från pokjkvännen ska kosta minst 400 kronor. Drygt 42 % av de tillfrågade menade att den borde kosta mellan 800 och 2,500 kronor. En dryg procent tycker att 4,000 kronor är det minsta man kan begära. Den fattige studenten eller den visstidsarbetande löneslaven får alltså problem med flickvännen varje jul.
  • Japaner äter alltså tårta till jul - Christmas Cake, men i år hotar en stor brist på sagda tårtor. Det har nämligen rått smörbrist i Japan under flera år nu. Detta kan skyllas på klåfingriga statliga byråkrater som bestämde att antalet mjölkkor skulle minskas pga minskande mjölkkonsumtion i landet. Samtidigt har man ett subventionssystem som främjar mjölken framför andra mejerivaror. Bonden tjänar alltså för lite på att tillverka smör. Om TPP (Trans-pacific Partnership) går igenom, så kan Japan importera smör från t ex Nya Zealand eller USA, men nu när Trump kommer till makten vet ingen hur det kommer att gå med den saken.

Japanbloggen önskar alla läsare en trevlig jul! Vi hörs igen före det nya året.