JAPANBLOGGEN

View Original

10 punkter där japaner tycker att utländska turister borde skärpa sig

Turistorganisationen uppe på Hokkaido gör ett försök att uppfostra utländska turister i hur man uppför sig i Japan.. Nyttig läsning.

Bild: Hokkaido Kanko Shinko Kiko Public Interest Inc. Association

När man reser till avlägsna länder så är det alltid bra att ha ett hum om den lokala kulturen. Ja, det räcker ju bara att jämföra mellan olika delar av Sverige för att förstå att kombinationen geografiska avstånd och tid kan skapa stora kulturella skillnader som gör att man kan göra bort sig mycket enkelt genom att inte plugga lite i förväg eller åtminstone observera omgivningen vid resmålet.

I Japan, där kulturen skiljer sig ganska rejält på många punkter, blir detta än viktigare. Uppe på Hokkaido, som fått en osedvanligt stor ökning av antalet utländska turister på besök senaste åren, har man nu sett sig tvingad att distribuera en broschyr för att förklara för utlänningarna hur saker och ting funkar i Japan, och vilka beteenden som japaner gärna ser att utlänningarna försöker tygla. Här har ni bloggens 10 “favoriter” ur listan (bloggens egna kommentarer):

1. Japaner är generellt måna om att smälta in och inte vara störande moment i den miljö man befinner sig i. Försök därför att inte prata mycket högre än alla andra i lokalen.

När japaner får lite sprit i sig kan även de bli riktigt högljudda, men samma regel gäller där. Anpassa ljudvolymen till omgivningen. Det handlar om att inte sticka ut på ett störande sätt.

2. Undvik att prutta och rapa högljutt.

Kommentar överflödig.

3. Var punktlig.

Det här handlar också om att inte sticka ut, framför allt inte på ett negativt sätt för andra i omgivningen. Om man exempelvis är en del av en gruppresa, så är det extremt ohövligt att vara sen till en buss- eller tågavgång. Många japaner anser att man är antingen lite korkad eller alternativt extremt respektlös om man inte kan klara en sådan enkel grej som att hålla tider (oförutsedda faktorer utanför ens kontroll givetvis borträknade).

4. Hantera skräp på ett ansvarsfullt sätt. Kasta inte skräp på gatan eller golvet. Lägg inte använda blöjor i vanliga skräpkorgar!

5. Köa som folk, dvs med disciplin och respekt för de andra köande.

Här vill bloggen notera att även di svenske har glömt bort gamla köprinciper. Att tränga sig före i busskön kan tolereras i Japan om det handlar om en gammal tant eller farbror med käpp som vill in i bussen för att få en sittplats - annars inte.

6. Tänk på att respektera privat egendom.

Många “allmänna ytor” kan egentligen vara privat egendom. Kliv inte in på mark som du inte är säker på är allmänt tillgänglig. Tobaksrökning bör begränsas till de “rökrutor” som finns.

7. Ta bara med dig konsumtionsartiklar från hotellrummet.

Att ta med sig hem en handduk från hotellet är ju en ovana man kan se även i västvärlden, men de japanska hotellen är värre utsatta än så - kanske för att de är så väl utrustade. Förutom obligatoriska saker som shampo, tvål, tandborstar och rakhyvlar, så stjäls det hårtorkar, tallrikar och bestick, vattenkokare, lakan och örngott och t o m gardiner. Är det månne för att man försvinner långt bort från brottsplatsen??

8. Uppvisa gott bordsskick.

Olika länder har olika gott bordsskick (kan man säga så utan att vara politiskt inkorrekt?).. Japaner är extremt måna om bordsskicket, så lägg upp skal och annat överblivet på ett prydligt sätt. Spotta inte på golvet….

9. Ta inte med dig egen mat och dryck till krogen - och ta inte med dig mat hem om du inte har beställt hämtmat.

Det första säger sig självt. Det andra handlar om ställen där man kan äta och dricka obegränsat under 90-120 minuter. Ja, vissa ställen har läskautomater som man har fri tillgång till längre tid än så, men regeln är ju då att det hela ska inmundigas i lokalen. Det finns tydligen turister som tar med sig plastbyttor och termosflaskor och fyller på före avfärd. Dålig stil! Om du däremot beställer och betalar för en specifik rätt men inte orkar, så går det ofta att be om att ta med sig rester hem..

10. Det är inte OK att öppna förpackningar för att kolla produkten före köpet.

I Japan är det en självklarhet att en förpackad produkt ska motsvara den produkt som står uppställd på hyllan för demonstrationsbruk. Därför är det förbjudet att öppna individuella förpackningar för att kolla produktens kvalitet före köpet. Även förpackningen måste vara perfekt i Japan, så du anses då ha saboterat produkten. Skulle produkten på något vis vara defekt (otroligt ovanligt om det är Made in Japan) så brukar det inte vara några som helst problem med byten.

Här har ni hela broschyren på engelska med ytterligare några nyttiga råd och tips.