När jag för första gången landade på Tokyos Nya Internationella Flygplats ute i Narita, sade almanackan 31:a augusti 1982. Den första vändan skulle vara t o m den 5:e januari, så jag fick drygt fyra månader av “första intryck”, och jag fick givetvis uppleva både jul och nyår i Japan.
Julen var i princip osynlig då. Liksom idag så jobbade man givetvis om julhelgen inföll på vardagar och detta med att festa under julhelgen med pojkvän/flickvän eller kompisar var inte heller så inrotat som det är idag. Istället var det Kentucky Fried Chicken och Christmas Cake som var de två karakteristiska symbolerna för jul i Japan (liksom det faktiskt är än i denna dag även om det nu finns andra yttringar också, som champagne och hummer på fina krogen)..
Nyåret var då liksom nu den största högtiden under året, men det finns klara skillnader mellan 1982 och 2017. För det första var i princip allt stängt och igenbommat under nyårshelgen vilket kom som en stor överraskning och orsakade nästan akut nöd i både plånbok och mage, då det på den tiden bara fanns bankomater på banken, inte som idag nästan överallt. Nästan alla tvingades faktiskt vara lediga. Idag är både synen på öppettider och den allmänna arbetsmarknaden förändrade; nu vimlar det av kedjekrogar och närbutiker som har öppet även under nyårhelgen, ofta under hela eller större delen av dygnet. Dessa anställer i princip bara “baito” (ordet kommer från tyskans Arbeit, men har i Japan fått den någon ändrade betydelsen av “timanställd”, dvs med en timlön men utan fördelar i form av betald ledighet eller försäkringar som fast anställda har), och då dessa har både långa arbetstider och relativt låg lön - normalt inte över fyra svenska tjugor i timmen, så vimlar det idag av både ungdomar och äldre som kanske inte har vare sig tid eller råd med att åka hem till tjocka släkten på landet för att avnjuta den speciella nyårsmaten. Den finns att köpa på alla varuhus, snabbköp och även närbutiker, men den är minsann inte billig; räkna med en svensk tusing om det ska räcka en dag för två personer, och det är meningen att den ska räcka tre dagar!).
Allt detta, plus fenomenet med en explosiv ökning av utländska besökare under hela året, gör att nattlivet i Tokyo under nyåret är helt väsenskilt från hur det var förr. I stadsdelar som Shinjuku, Shibuya och Ginza är det mesta öppet och skrålande människor från stora delar av världen festar sig igenom nyårsnatten. Shibuya är nog “värst” med många tiotusentals människor som samlas för att räkna ned till tolvslaget. Så är du här och gillar festlig stämning med många människor att trängas med, så rekommenderar vi Shibuya.
För den som uppskattar det mer traditionsbundna Japan, så finns det många tempel man kan besöka under nyårsnatten, likaledes med tiotusentals andra. Man kastar en slant i kollektkistan och ber en bön om ett gott, kommande år. Sedan finns det många sobakrogar (serverandes bovetenudlar) som har nattöppet så att man kan slinka in (om man får plats) för att äta “toshikoshi soba” - 年越しそば - att “gå över” till det nya “året-nudlar”). Dessa är då lite ovanligt långa för att symbolisera att man levt ett år till av ett förhoppningsvis långt liv. Soba-nudlar finns också att köpa på närmaste 7-Eleven. Family Mart eller Lawson för den som inte vill trängas på krogen.