33 år sedan största flygolyckan i Japan
Jag minns mycket väl dagen då världens hittills största flygkatastrof med ett enda flygplan inträffade. Det var den 12:e augusti 1985, dvs exakt 33 år sedan igår, och jag jobbade på svenska paviljongen ute på världsutställningen i Tsukuba, ca sju mil nordöst om Tokyo. Ett JAL-plan, en fullpackad Boeing 747, på väg från Tokyos Haneda till Osaka, kraschade in i ett berg i Gunma prefektur, en bra bit från den ursprungliga flygrutten. 520 människor omkom och endast fyra passagerare överlevde.
Anledningen till katastrofen var en felaktig lagning i planets stjärtparti sju år tidigare som efter dessa år av påfrestning brast, vilket ledde till att stjärtfenan slets bort och planets hydrauliska styrsystem i princip totalförstördes. Planet blev omöjligt att kontrollera vilket förklarar den mycket irrande väg planet sedan tog inåt mot bergen.
Sångaren Kyu Sakamoto, mest känd för låten som i västvärlden är känd under namnet Sukiyaki (som egentligen heter Ue wo muite aruko - "tittar uppåt där jag går", och inte har något som helst att göra med maträtten sukiyaki) var bland de omkomna. Här ett foto där han medverkade i ett avsnitt av Hylands Hörna 1964, inspelat i Tokyo under olympiaden. I mitten ser vi Taro Gadelius, en av giganterna i svensk företagsamhet i Japan, som tydligen agerade tolk.
En tragisk detalj som ofta inte nämns i sammanhanget, är att varken något företag eller någon individ blev formellt ansvarsskyldiga i samband med utredningen, som slog fast att Boeing hade reparerat på ett felaktigt sätt och att JAL hade undgått att upptäcka felet. Boeing var inte speciellt samarbetsvilliga och det hela slutade med att ingen blev dömd. JAL betalade visserligen ut motsvarande 7,6 miljoner USD till de avlidnas familjer som en "tröstepeng", men tog inte på sig något formellt juridiskt ansvar. Två JAL-anställda med ansvar för säkerhetskontroller av flygplanen begick självmord, ett tyvärr ganska vanligt sätt att "ta ansvar" för misslyckanden i Japan.
JALs passagerarsiffror sjönk drastiskt efter olyckan, och man kan nog säga att detta var en grundläggande katalysator bakom bolagets kommande finansiella svårigheter som först på senare år, efter en kraftig omorganisering, har lösts. Inrikesflyget fick sig en smäll, totalt sett, till fördel för Shinkansen, världens statistiskt sett säkraste färdmedel.