JAPANBLOGGEN

View Original

Japan - landet där dugliga kvinnor förhindras att bli läkare

Läkarhögskolor i Japan fuskar för att hålla kvinnor borta från läkaryrket.

Bild: Public Domain

Japan är ett land där man fortfarande inte sällan anställer damer för deras gulliga utseende och väna sätts skull (mera så på de större företagen än på de mindre) än för deras yrkestekniska kompetens. Det är också ett land där yrkesarbetande kvinnor som får barn inte sällan får en sämre position med lägre lön när de kommer tillbaka från föräldraledigheten, och där många kvinnor inte befordras i samma takt som män, eller inte alls, då "de ju ändå ska ha barn och därför inte är lika nyttiga som män". 

Den sista skandalen i denna kategori kom upp i ljuset i förra veckan, då det avslöjades att prestigeskolan Tokyo Medical University under lång tid har fuskat för att förhindra att fler kvinnor blir läkare. Man har helt enkelt med flit sänkt poäng på kvinnliga studenters inträdesprov och istället höjt poängen för männen! Extra genant var att man hade höjt poängen för sonen till en byråkrat på utbildningsministeriet så att han fick godkänt med knapp marginal istället för att bli underkänd.

Det visar sig nu också att andelen kvinnor som får godkänt på examensprovet på läkarhögskolan legat konstant på ca 30% de sista 20 åren; lite för egendomligt konstant för att vara realistiskt. Det kommer nu i japanska pressen fram att det sedan länge varit kutym på många skolor att helt enkelt inte släppa in fler kvinnor, oavsett kompetens, än en viss kvot. Med andra ord har man premierat ofta mindre kompetenta män framför mer kompetenta kvinnor. Varför? Jo, för att man tydligen anser att kvinnliga läkare, framför allt när de blir mödrar, inte passar för ett stressigt yrke med ibland obekväma arbetstider. Vad denna bloggare anser, är nog att det i mångt och mycket mest handlar om gammalt hederligt kvinnoförtryck; att männen inte vill anpassa sig till en mer nyanserad bild på könen. Mannen ska vara den starke parten som drar det ekonomiska lasset och kvinnan ska föda barn, städa huset och hålla truten.

Japan har det lägsta antalet kvinnliga läkare bland OECD-länderna - 20,3% (Finland toppar i Norden med 58%), men det betyder inte att alltför få kvinnor vill bli läkare, snarare att de dels motas i porten och dels "uppmuntras" att sluta när de får barn, detta för att den manliga majoriteten vill förbli en majoritet och för att arbetsvillkoren inte anpassas till kvinnliga läkare med barn.

Japan ligger på 114:e plats bland drygt 140 länder som är rankade efter könsjämlikhet av World Economic Forum. En stor skandal som japanska politiker och byråkrater borde skämmas för. Man blir liksom inte förvånad över att en tredjedel av unga japanskor faktiskt helst vill bli hemmafruar; helt enkelt för mycket manlig skit att tackla på jobbet.

Uppdatering 5/9: Sedan skandalen på Tokyo Medical University uppdagades har grävande journalister dykt ned i hela sörjan, och det visar sig nu att antalet män överstiger antalet kvinnor som antas till landets läkarhögskolor vid mer än 80% av dessa institutioner.. Snacka om systemfel.. Det kommer nog att ta minst en generation till innan Japan kan sägas vara hyfsat könsjämlikt..

Uppdatering 25/10: Ett antal av de kvinnor som vägrades tillträde till läkarutbildning har nu krävt skolan ifråga på skadestånd. Dock typiskt nog inga större summor, bara ca 8,000 kronor per person plus faktiska kostnader för resa och uppehälle vid provtillfället. Synd att de inte tog i lite mera.. Staten har inte straffat någon institution eller ansvarig person det handlar om; man har inte ens publicerat någon lista över de kvinnodiskriminerande skolorna.. Som så ofta annars, så slutar det med ett “sluta upp med det där, OK?”, varefter saker och ting förmodligen inte ändras i någon betydande utsträckning.