JAPANBLOGGEN

View Original

Trångt på Tokyos t-banor under OS 2020

En forskare i trafik- och kommunikationsfrågor vid Chuo University i Tokyo har kommit fram till den föga förvånande slutsatsen att det kommer att bli kaos i stadens allmänna kommunikationssystem under OS 2020 om inget görs. Det kommer nämligen att finnas ca 650,000 besökare som vill åka till och från tävlingsarenorna varje dag under spelens gång från den 24:e juli till den 9:e augusti. Detta utöver alla miljoner som pendlar till jobbet varje vardag. I videon ovan kan ni se hur det kan te sig i värsta rusningstiden i "normala fall". Lägg till hundratusentals besökare som är ovana vid den disciplin som krävs för att det hela ska fungera optimalt, så förstår man hur kaosartat det kan komma att bli.

Det finns ett antal förslag till åtgärder man borde implementera inför OS för att minska tågträngseln. Det mest troliga är att företagen uppmuntras att införa flextid så att alla anställda inte måste infinna sig på kontoret exakt samma tid. Detta kommer att vara mer eller mindre framgångsrikt, då de japanska kontorsarbetarna är en konformistisk enhet där ingen vill sticka ut genom att komma betydligt senare än andra. Ett annat sätt är att försöka få företagen att inse fördelarna med att låta anställda sköta en del av arbetet hemifrån. Telependlande har dock aldrig slagit igenom i det här landet, där företagens strikta hierarkier och nästan sjukliga vurm för evinnerliga möten gör att man måste vara personligen närvarande.

Man kan också attackera problemet i den andra änden, genom att försöka få besökarna att kliva av tågen lite tidigare och gå en längre bit till arenan; detta genom att då förslagsvis anordna någon form av underhållning längs med promenadvägen. Man kan sätta ett frågetecken även här, då man kan gissa att många hellre trängs på ett luftkonditionerat tåg än går uppe på gatan med 35 grader i skuggan och en luftfuktighet på 90% eller mer.

Hur det nu än går med åtgärder för att minska detta problem under OS-veckorna, så hoppas jag att våra läsare som tänker komma hit under OS mentalt förbereder sig inför upplevelsen av klaustrofobiska sardinburkar. 

En liten men förmodligen lönlös förhoppning är att OS blir en början till en modernare inställning till flextid och telependling i Japan, både hos arbetsgivarna och deras anställda.

PS: För att läsaren inte ska bli totalt avskräckt, så vill vi betona att ovanstående video handlar om värsta rusningstiden på morgonen.. Under resten av dagen är det mycket varierande; under eftermiddagen är det faktiskt möjligt att få en sittplats. Här en video som visar hur tågens belastning varierar över en hel dag.