JAPANBLOGGEN

View Original

Boeing bygger elektriskt flygplan med japansk hjälp

ANA flyger flest Boeing 787 Dreamliner i världen. Nu ska japanska företag hjälpa Boeing att utveckla elektriska passagerarplan.

Foto: pjs2005 (Creative Commons license)

Boeing är ett av de amerikanska företag som vunnit mest på den nära relation som USA och Japan har haft allt sedan andra världskrigets slut. Man är den största leverantören av civila flygplan till de japanska flygbolagen sedan länge; Japan Airlines flyger totalt med 231 flygplan varav 176 kommer från Boeing (och 10 från Saab) och All Nippon Airways har världens största innehav av Boeing 787 Dreamliner. Även Japan har tjänat på förhållandet, då en hel del av komponenterna i dagens Boeing-plan konstrueras och byggs av japanska företag; vingarna på 787:an tillverkas av Mitsubishi Heavy Industries, för att ta ett exempel.

Nu meddelar Boeing att man ämnar utveckla ett passagerarplan som drivs med elektriska motorer, och detta kommer att ske via intima samarbeten med en hel rad av japanska företag och forskningsinstitutioner.

Ett elektriskt flygplan kräver helt andra doningar än elektriska bilar, och Boeing tar hjälp av batterijätten GS Yuasa för att utveckla nya batterier för flygplan. Sinfonia Technology och Tamagawa Seiki hjälper till med att utveckla elmotorer. Kyushu University och National Institute of Advanced Industrial Science assisterar med kunskap om supraledande material för samma motorer.

Toray är världens största leverantör av kolfibermaterial och deras kunskaper ska hjälpa till att göra de nya planen betydligt lättare än tidigare generationer. Till sist så kommer Mitsubishi Heavy, Kawasaki Heavy och Subaru, som alla tillverkar flygplan, att bygga system för automatisering av sammansättning av flygplanskroppar och andra delar av planen.

Projektet är fortfarande i sin linda, och vi hittar inga uppgifter om när man tror att man ska kunna flyga i elektriska passagerarplan. Det lär nog dröja ett par decennier, så den som lever får se hur det går.

Under de sju åren av amerikansk ockupation av Japan efter kriget var inhemsk flygplansproduktion olaglig, och detta gjorde att industrin skiftade över all kraft på andra fordonsslag. Detta försenade givetvis den japanska utvecklingen på flygsidan, men på senare år har man börjat ta igen de förlorade åren med exempelvis Hondajet och Mitsubishi MRJ. Ovanstående projekt visar på hur respekterat det japanska kunnandet är på många kritiska områden, och utvecklingen av helt japanska flygplan kommer med all säkerhet att fortsätta.