JAPANBLOGGEN

View Original

Välkomna till Vildsvinets År

Typiskt nog så bör man visa japanska vildsvin när de är som mest gulliga, dvs när de är små..

Foto: Public Domain

Sedan igår är det inte enbart 2019 enligt den gregorianska kalendern, vi har samtidigt år 31 i den japanska Heisei-eran och Vildsvinets År i den kinesiska zodiaken (förvisso känt som Grisens År i Kina), en zodiak som vidskepliga japaner också använder sig av. De läsare som under 2019 når en ålder som är delbar med tolv är alltså födda i Vildsvinets År. Vi ska inte gå in på den kinesiska zodiakens ganska så intrikata detaljer, då vi föredrar astronomi framför astrologi, men det finns hur många webbsidor som helst som ger dig detaljer i överflöd om du är intresserad av sådant, bara att googla på "Chinese Zodiac". Rekishikan har också ett intressant inlägg i frågan.

Den nyårshelg vi just firat är den sista i Heisei-eran, då kejsare Akihito kommer att abdikera den 30:e mars i år; det är den första kejsaren på drygt 200 år som abdikerar före frånfället. Det handlar om att han är 85 år gammal och har opererats för både hjärtbesvär och cancer. Han borde ha fått gå i pension långt tidigare, vill man tycka. Hans äldste son, Naruhito, kommer att ta över krysantemumtronen och han får då sin egen era vars namn kommer att offentliggöras den 1:a april.

Kejsare Akihito abdikerar den 30:e mars och efterträds av äldste sonen Naruhito.

Foto: Public Domain samt Michel Temer (Creative Commons license)

Heisei-eran började den åttonde januari 1989, dagen efter att Showa-erans kejsare Hirohito avled. Minns det mycket väl, då vi åkte bil hem från nyårshelgsfirandet nere hos svärmor i Nara då vi fick höra om kejsarens frånfälle på bilradion. 1989 blev alltså både Showa år 64, med några dagars marginal, och Heisei år 1. Det kan därför vara svårt att räkna fram vilket år ett japanskt år i en japansk kejsarera blir i den gregorianska kalendern, och vi får alltså samma problem i år, då året blir Heisei år 31 och år 1 i nästa era. Det finns dock listor över eror på internet, som här, och även appar för telefonen som lätt räknar ut åt båda hållen för den som vill veta.

Nämnas bör att de flesta japaner inte har en aning om vad deras kejsare är döpta till. Då man bara har en kejsare i taget, så är han helt enkelt bara 天皇 - tennou - kejsaren. När han avlidit, eller som nu abdikerar, blir han benämnd efter sin era; dagens kejsare blir alltså 平成天皇 - Heisei Tennou - i april.

Japan hävdas för övrigt ha världens äldsta obrutna led av monarker. Hovet menar att man har lydit under 125 kejsare med start från kejsare Jimmu (ca 660 f. Kr), men historiker vill mena att otvetydiga historiska bevis endast föreligger från kejsare Kinmei (539 e. Kr); med råge tillräckligt långt med nästan 1500 år, vill vi tycka.