JAPANBLOGGEN

View Original

Nya grepp för bättre arbetsvillkor i Japan

Standarduniformen för japanska kontorsslavar. Men nu börjar andra vindar blåsa då jätteföretag som KDDI medger en mer individuell klädsel.

Foto: Banter Snaps via Unsplash

Japanska KDDI, företaget bakom mobiloperatören AU, har sedan några veckor avskaffat sin många decennier gamla klädkod, där män haft enbart mörk kostym, skjorta, slips och lågskor som godkänd klädsel på jobbet. Damerna har haft en "tjejkostym": kavaj med långbyxor eller kjol, blus och skor med klack. Nu är det fritt fram att komma till jobbet i jeans och tröja (hur det ser ut i praktiken vet vi inte; jag utgår från att man åtminstone i början kommer att fortsätta att gå på kundbesök i den sedvanliga uniformen).

Sedan ett antal år har ganska många företag börjat tillåta att man kommer till jobbet utan slips, i alla fall under den heta sommaren. Detta fenomen har fått namnet CoolBiz och här har man yrkat att det finns en ekologisk poäng, då man kan sänka kylningen av kontoren om alla har öppet i halsen, och därmed spara energi. Den här gången handlar det mer om psykologi. KDDIs pressrelease säger att "vi vill att våra anställda inte ska känna sig bundna av konventionella stereotyper; för att främja en arbetsstil med nya idéer och värderingar, gör vi oss av med företagets kostym-och-slips-klädkod".

Detta är faktiskt en revolution i det traditionsbundna och trögrörliga Japan. Att öppet mena att de anställda bör vara oberoende och fritt tänkande individer, och att detta faktiskt kommer att göra företaget mera produktivt, är något i princip helt nytt, framför allt hos de större företagen.

Samma KDDI kommer för övrigt att under kommande våren införa totalt rökförbud på 106 av företagets kontor runt om i landet. Man vill se att andelen rökare bland de anställda ska minska till under 18% före sista mars, 2021. Ett nytt kors i taket, även om rökningen har stadigt minskat sista decenniet, både för att folk i gemen börjat inse det farliga i ovanan och för att företagen infört "rökrutor" istället för att som tidigare tillåtit rökning vid egna skrivbordet (kontorslandskapen såg ut som slaget vid Lützen under mitt första decennium i Japan).

Samtidigt gör japanska Microsoft en viktig insats genom att experimentera med fyradagarsvecka. Under augusti lät man 2,300 anställda ta tredagarshelg med oförändrad lön, och resultatet var dramatiskt. Produktiviteten ökade med hela 40%, antalet sjukdagar minskade och kostnaden för belysning och luftkonditionering minskade med 23,1%.

Företaget utvärderar nu resultatet. Man har inte bestämt sig för att permanenta försöket, men det är ett viktigt steg i rätt riktning när en jätte som MS testar nya grepp på det här viset. Och då enkäter visar att en majoritet av Japans arbetare och tjänstemän ställer sig positiva till fyradagarsvecka, så kanske vi får se det introducerat i större skala så småningom. Att både statliga ministerier och privata forskningsinstitutioner nu på allvar tittar på internationell produktivitetsstatistik och slår larm om att Japan inte alls tillhör toppskiktet, samtidigt som den arbetsföra befolkningen blir allt mindre, kan också bidra till att betonghäckarna i företagsledningen äntligen inser att man kanske borde modernisera sitt tänkande; att det inte är antalet timmar på jobbet det handlar om, utan om produktivitet och mätbara resultat.