JAPANBLOGGEN

View Original

Nya kejserliga erans namn tillkännagett

Idag, den 1:a april strax före 11-tiden på förmiddagen, offentliggjordes den nya kejserliga erans namn. Som bloggens läsare redan är bekanta med, så kommer den nuvarande kejsaren att avgå och överlämna tronen till äldste sonen. Heisei-eran tar slut efter drygt 30 år och den nya eran får namnet Reiwa, ungefär "påbjuden fred". Ni kan läsa en uttömmande beskrivning av hela Heisei-eran på Rekishikan.

Man kan räkna med att veckorna eller kanske t o m månaderna här framöver kommer att vara fulla av TV-program om den gångna Heisei-eran och med spekulationer om den kommande Reiwa-erans innehåll. Man kan också förvänta sig att man den 1:a maj kommer att ha TV-team på alla möjliga barnabördsavdelningar för att kunna göra reportage om erans första bebis. Det är nämligen först den 1:a maj som den nye kejsaren tillträder.

Mannen med det alltid lika buttra ansiktsuttrycket i TV-bilden här ovan är Yoshihide Suga, regeringens chefssekreterare.

2019 blir alltså både Heisei 31 och Reiwa 1. Att använda både en kejsareras tideräkning och den gregorianska kalendern samtidigt, och oftast med enbart ett av systemen i datorerna, gör inte arbetet lättare (själv har jag ett program i telefonen som kan berätta vilket år det är i Japan när jag glömmer bort det).. Min gissning är att man så småningom kommer att övergå till enbart vår tideräkning i byråkratiska eller ekonomiska sammanhang, då Japan blir allt mer internationellt och faktiskt också börjat få lite generell datormognad (med vilket jag menar att man i många läger inte riktigt förstått vitsen med effektivisering via datorisering, vilket i sin tur beror på att många organisationer styrs av äldre män som själva har ringa eller ingen datorvana, då sådana meniala sysslor givetvis ska skötas av underordnade). Men att man samtidigt nog aldrig kommer att sluta med att benämna kejserliga eror, i alla fall så länge inte själva kejsarhuset förpassas till historien.