JAPANBLOGGEN

View Original

Mer eller mindre geniala japanska uppfinningar

Frågan är givetvis: blir diskandet lättare eller svårare med denna motoriserade tallriksdiskare?

Japan är och förblir ett motsägelsefullt land. Här finns allt det österländska och allt det västerländska, allt det urgamla och allt det hypermoderna; en salig röra som kan vara både huvudvärksinducerande och fenomenalt uppiggande. Jag kan utan tvekan peka på detta som en avgörande orsak till att jag fastnade för landet och ännu inte lyckats bli trött på att bo och arbeta här.

Ett praktexempel på det motsägelsefulla Japan är inställningen till prylar. Samtidigt som det finns en klassisk japansk estetik som är avskalat minimalistisk med ett minimum av färger, material, former och, ja, just prylar, så är det få andra länder som kan erbjuda en dylik mängd olika prylar för alla upptänkliga användningsområden. Många produkter är vettiga och oumbärliga när man vant sig vid att ha dem tillgängliga, men i andra fall så får man klia sig i huvudet och undra hur man egentligen tänkt. Ibland går man nämligen över gränsen där det funktionella värdet kan börja diskuteras; produkter där man kan säga att det är en "lösning på jakt efter ett problem".

Här ska vi visa ett antal produkter man kan köpa här och nu i Japan där man kan diskutera om den funktionella nyttan verkligen rättfärdigar ett köp.

Varma USB-vantar

Japanska bostäder är med undantag för landets norra delar relativt kalla under vintern. Rummen värms upp individuellt och sällan under 24 timmar om dygnet, vilket gör att det även inomhus kan kännas ordentligt kallt. Att det är bristfällig isolering och också ofta mindre väl fungerande apparatur för att värma upp rummet gör det inte bättre. Jag har själv ofta tänkt att det skulle vara fint med ett uppvärmt tangentbord när man sitter och skriver med frusna fingrar. En lösning på det problemet kan vara dessa fingervantar som värms upp via en USB-koppling till datorn. Inte helt fel är vårt betyg, men kan man ha ett rum som är varmt nog för all tänkbar aktivitet så är det ett bättre alternativ.

Om man lever sitt liv inuti sin mobiltelefon är detta förmodligen ett utmärkt tillval.

Telefonhållare för att undvika kramp i handen

Om man som de flesta yngra japaner är klistrad vid sin mobiltelefonskärm stora delar av den vakna och lediga tiden, kan det bli lite jobbigt att hela tiden hålla luran framför sig med ena handen. För att avlasta händer och armar kan man använda en huvudmonterad hållare av det här slaget. Säkert funktionellt, men frågan man ställer sig är givetvis om ens mobiltelefonbruk inte närmar sig ett tungt beroende när man funderar på att skaffa dylika doningar.

Brödrost och stekpanna i en och samma låda.

Kombinerad brödrost och stekpanna

Många av de produkter som riktar sig till hemmet handlar om att kombinera olika funktioner för att spara utrymme i de ofta mycket trånga kök de flesta har i de japanska storstäderna. Här har vi en så kallad "oven toaster", dvs en liten ugn som primärt används för att rosta bröd i men som också kan klara andra mindre uppdrag avsedda för en ugn. Skillnaden är här att man på ovansidan har en integrerad stekplatta. Man kan alltså som synes rosta sitt bröd samtidigt som man steker ett ägg. Stekplattan går förvisso att ta loss, men det känns ändå som om det vore lättare att både steka i och sedan diska en separat stekpanna med handtag och lock.

Bubbelplastsimulator för tillfällen då man behöver stressa av lite

Detta är en idag redan gammal produkt i Japan (finns kanske i Norden?). Det är en plastbit som innehåller ett antal “bubbelplastbitar” som man kan “klämma sönder” när man känner sig enerverad över något. Det fina i kråksången är att de ploppar upp igen så “bubbelplasten” tar aldrig slut.

En “automatisk” snabbnudelapparat som visar sig inte vara speciellt automatisk.

Automatisk snabbnudelkokare

Cup Ramen säljs det några miljarder portioner av årligen, så en attiralj som kan göra tillagningen enklare är åtminstone i teorin en guldgruva. Vad man gör här är att man öppnar frigolitmuggen och lägger i buljongpulver och det lilla “pålägg” som följer med, häller i vatten i behållaren ovanför muggen, sänker ned behållaren så att den sluter till över muggen och ställer in det antal minuter som det kokande vattnet ska ligga nere i muggen. När vattnet kokar i behållaren, släpps vattnet ned i muggen och tidtagningen börjar. När tiden går ut får man veta det via en signal och nudlarna är färdiga att äta.

Hur detta är på något riktigt betydande sätt lättare än att koka vatten i en kastrull eller vattenkokare och manuellt hälla ned i muggen vet jag faktiskt inte. Känns som en ganska onödigt utlagd 500-kronorssedel.

Vem vet när ens näshår vill titta fram?

Näshårstrimmer med strömförsörjning från mobiltelefonen

En ganska vanlig produkt som i normalfallet drivs av ett vanligt utbytbart stavbatteri. Här kan man alltså istället använda mobilen som strömkälla. Om man är ute på stan och inser att man glömt att avlägsna generande hårväxt i näsan, så är det givetvis en bra grej att ha tillhands, men samtidigt tycker vi nog att det är sådant som man borde sätta upp på morgontoalettens checklista och klara av före arbete eller ärenden på stan.

Får man ont någonstans som försvårar stående eller sittande, så verkar detta faktiskt vara en riktigt vettig produkt

Hållare för PC när man inte kan eller vill sitta vid ett bord

Den kanske mest begripliga och användbara produkten, i alla fall om man finner sig tvingad vara i horisontalläge en längre stund.

Att man måste konstruera något bara för att man kan göra det kanske inte är världens bäst använda tid?

Handhållen motoriserad tallriksdiskare

Avslutningsvis så har vi här den kanske mest egendomliga produkten. Det handlar som synes om en tingest med ett antal armar som man fäster runt en tallrik som sedan roterar mot en integrerad diskborste. Det är lätt att föreställa sig att det är både lättare och snabbare att helt enkelt rotera tallriken och diskborsten manuellt. Om inte detta är att gå över ån efter vatten, så vet jag inte.

Man får givetvis tillstå att det vilar en sorts lekfull positiv energi över denna lite speciella produktutveckling i Japan. Samtidigt så reagerar ens mer pragmatiskt tänkande hjärndelar med ett "vilket slöseri med tid och pengar". Varför inte gå ut i världen och hitta de områden där en ny idé och en funktionell design verkligen kan hjälpa folk med riktiga praktiska problem?

Alla foton utom “bubbelplasten” är från Thanko, en postorderfirma som specialiserar sig på denna typ av produktutveckling.