JAPANBLOGGEN

View Original

10 mediciner du kan köpa på apoteket i Japan

Det är aldrig trevligt att må mindre bra, och det är extra jobbigt när man är ute och reser. Inte bara det att man mår dåligt, man har dessutom tråkigt på sitt hotellrum och känner att resans budget går upp i rök. Om man bor på ett lite finare hotell, så har man där ofta lite medicin tillhands för gästerna, men om det läget inte gäller så ska man inte ge upp för det. Det vimlar av apotek i de japanska städerna och läkemedlen funkar bra även i en nordisk kropp. Men det kan vara bökigt med språkbarriären, både när man försöker fråga om något och när man försöker leta efter rätt sorts medicin på hyllorna. Sortimentet är enormt och det är svårt att se skillnad på produkterna, speciellt om man inte kan läsa japanska. Här har vi några av de vanligaste produkterna för diverse mindre medicinska problem (japanska tecken och uttalet inom parentes).

1. Bufferin (バファリン bafarin) - huvudvärk, feber

Detta sägs vara Japans mest sålda medicin; generell smärtlindring, men speciellt verksamt när man har huvudvärk.

2. Kakkonto (葛根湯 kakkåntåå) - annalkande förkylning

Kakkonto är något vi alltid ser till att ha hemma. Det är ett gammalt örtpreparat som tar kål på en förkylning innan den hinner komma upp i varv. Man tar en påse pulver eller en liten flaska med samma preparat i flytande form så snart man börjar känna att en förkylning är på väg, när det börjar klia i halsen eller näsan. Mycket effektivt om man tar det i tid. Om förkylningen hunnit bryta ut är det i princip verkningslöst. Kakkonto har också generellt smärtstillande egenskaper, och många tar det som bakfyllemedicin.

3. Pabron (パブロン paburån) - förkylning

Om du inte hinner stoppa förkylningen med Kakkonto, så är Pabron bra att ha. Lindrar rinnande näsa, halsont, hosta, etc. Förkylningsmedicin heter kazegusuri på japanska.

4. Seirogan (正露丸 seerågan) - magont

Blir du lös i magen kan Seirogan hjälpa. Medicin för magont heter ichååyaku, ordagrant “mag/tarmmedicin”.

5. Pansiron (パンシロン panshirån) - orolig mage

Är magen på dåligt humör för att du har ätit och druckit för mycket kvällen innan, eller har du kanske fått halsbränna, ja då är detta grejen. Hals/bröstbränna heter muneyake.

6. Shin Biofermin S (新ビオフェルミンS) - förstoppning

Förstoppning kan slå till i samband med resor, då man kanske inte kan gå på toaletten exakt när och så ofta som man vill. Detta är nog Japans mest populära preparat i det facket. Förstoppning heter benpi.

7. Hepalyse (ヘパリーゼ hepariize) - hjälper levern att tackla stora mängder alkohol

Detta är en kategori med många alternativ; i princip alla tillverkare av medikamenter har en tinktur som ska hjälpa din kropp att hantera de stora mängder alkohol som kan tänkas konsumeras under en kväll på stan i Japan. Man dricker den innan man börjar dricka alkohol.

8. Vantelin (バンテリン banterin) - muskelvärk

Har du suttit konstigt på planet och har värk i nacke, skuldror, rygg eller knän, så kan Vantelin lindra. Muskelvärk heter kinnikutsuu.

9. Chocola BB (チョコラBB shåkåla BB) - hudproblem

Chocola BB (som inte innehåller choklad) är till för att lindra dålig hy och munsår. Munsår är kåånaien på japanska.

10. Aregura (アレグラ aregura) - hösnuva

I dessa tidiga vårtider ser man ofta reklam för hösnuvemedicin på japansk TV. Det här är en av de bättre jag prövat. Hösnuva heter kafunshåå.

Du känner igen ett japanskt apotek genom att de oftast har öppet ut mot gatan och är extremt belamrade med medicin, hygienprodukter och kosmetik. Den största kedjan heter Matsumoto Kiyoshi. Det brukar nästan alltid finnas ett apotek eller flera nära tågstationerna.

Du ser kanjitecknet på högra kanten av skylten. Det uttalas kusuri och betyder givetvis medicin. Det brukar finnas med någonstans på butikens skylt.

När tecknet finns med som en del av ett ord med flera tecken brukar det istället ofta uttalas yaku, som i ordet för apotek: yakkyoku.