JAPANBLOGGEN

View Original

Perspektiv på coronaviruset

Japanerna är alltid måna om att skydda både sig själva och andra från smittoämnen, och man är extra försiktiga i år.

Foto: wal_172619 via Pixabay

Internet svämmar över av mestadels ganska panikartade och inte alltför verklighetsbaserade teorier kring coronaviruset, både här i Japan och annorstädes. Förra veckan var det någon som lade upp en bild från en butik nere i Kumamoto där hyllor som normalt är fulla med toalettpapper gapade tomma. Detta spred sig viralt på nolltid, och snart hade vi toapappersbrist i hela landet. Folk hamstrade helt enkelt då de trodde att papperet höll på att ta slut, på samma sätt som när det blev brist på ansiktsmasker när de första fallen dök upp. Ansiktsmaskerna har ett reellt leveransproblem då en hög andel av dessa importeras. Samtidigt så tillverkas 98% av allt toapapper som säljs i Japan i landet, så det var aldrig någon fara så länge alla handlade toapapper i normal takt. Nu, efter tre dagar utan toapapper i butikerna, börjar det hela normaliseras. Det går också rykten om att det kan bli brist på ris i butikerna, men det är samma sak här; i princip allt matris i Japan produceras i Japan (undantaget är andra slag av ris för t ex indisk eller thailändsk mat).

Låt mig ge lite andra perspektiv på coronaviruset som kanske kan lugna den oroligt lagde.

Så här skriver Världshälsoorganisationen om den vanliga, årligt återkommande influensan:

"Illnesses range from mild to severe and even death. Hospitalization and death occur mainly among high risk groups. Worldwide, these annual epidemics are estimated to result in about 3 to 5 million cases of severe illness, and about 290 000 to 650 000 respiratory deaths."

Värt att repetera: den vanliga årliga influensan skördar mellan 290,000 och 650,000 dödsoffer varje år, i huvudsak äldre personer och/eller personer med nedsatt motståndskraft på grund av andra sjukdomar.

I skrivande stund ligger den globala coronavirusrelaterade dödssiffran på 3,117 personer, varav 6 i Japan (om man inte räknar in ankommande kryssningsfartyget som lades i karantän i Yokohama, där 6 ytterligare personer har avlidit). Betänk i det sammanhanget också att Japan har drygt 126 miljoner invånare och ett mycket stort kommersiellt utbyte med Kina, som ju idag är stoppat till största delen.

Japaner, som normalt är noga med personlig hygien och bär ansiktsmask om de är förkylda, har i år varit extra försiktiga med resande, hygien, närhet till andra, etc. Man har också skjutit upp eller ställt in en hel drös med större evenemang och skolorna håller stängt de närmaste veckorna. En annan faktor är att turismen minskat drastiskt, då även japanerna just nu undviker typiska turistmål, vilket ytterligare minskar smittorisken.

Detta har inneburit att den vanliga influensan minskat från 129,989 smittofall i fjol till 44,737 fall under samma period i år (enligt Ministry of Health, Labor and Welfare), en minskning med nästan 70%.

Man kan alltså argumentera för att det är säkrare att vistas i Japan i år än i fjol.

Corona-historien är givetvis ännu inte över, men jag tycker att ovanstående är relevant att föra fram. Corona-viruset, eller COVID-19 ska vi säga, är visserligen ett nytt virus, ännu utan tillgängligt vaccin, men det är fortfarande ett influensavirus, inte ebola.