Hur Japan tacklar Covid-19
Sedan igår fredag är det nu "nödläge" i hela Japan, vilket alltså innebär att alla prefekturregeringarna har fria händer att be diverse inrättningar att hålla stängt eller begränsa sina öppettider och samtidigt be invånarna att i möjligaste mån hålla sig hemma, tvätta händerna ofta och bära ansiktsmask om man måste ut på stan eller byn för att handla eller gå till doktorn. Att bara "be" låter kanske en aning tandlöst, men när en myndighet manar folk till att göra på ett visst sätt, så är många, om inte alla, japaner så ansvarsmedvetna att de försöker åtlyda uppmaningen.
Regeringen jobbar med att sätta ihop ett akut stödpaket till både företag och individer till ett värde av nästan en biljon USD. En stor del kommer att pumpas in i företag för att göra det möjligt för dem att flytta produktion från Kina hem till Japan och framför allt då det gäller produkter som kan krävas i nödsituationer som denna. Vad gäller landets invånare, så var första budet att hushåll som hade fått ett kraftigt inkomstbortfall skulle få 300,000 yen, knappt 28,000 kr, men nu har det ändrats till att det ska ges ut 100,000 yen per person, oavsett inkomst. Det kan ju låta som mindre optimalt att använda skattemedel till att betala pengar även till de som inte behöver det, men tydligen skulle det administrativa arbetet med att bedöma hushållens behörighet bli betungande, så man började istället luta åt ett kontantbidrag till alla invånare. Detta ska också gälla utländska medborgare som är registrerade som boende i landet. Vi får se när och hur det blir med den saken. Det lär hur som helst inte bli några utbetalningar förrän någon gång i maj.
Här i grannskapet går det fortfarande omkring människor på gatan, och på matvaruaffärerna finns det kunder i omlopp, dock färre än vanligt. Många krogar och andra offentliga lokaler har stängt. Även de restauranger som har öppet har bara kanske en fjärdedel så många gäster som i normala fall, med några få undantag som i huvudsak lockar äldre män som inte kan frångå sin (o)vana att gå ut och ta sig några glas då de inte kan vänja sig vid att vara hemma med hustrun efter pensioneringen. I dag är det sällsynt att se personer röra sig utomhus utan ansiktsmask.
I Hubei-provinsen i Kina, där Covid-19 först blossade upp, har tydligen kommunala tjänstemän bråda tider, då kön till luckan där man anmäler skilsmässa är lång. Det är tydligen den påtvingade karantänen med hela familjen hemma som drivit många par till detta beslut, och nu befarar japanska myndigheter att samma sak ska inträffa i Japan. Antalet skilsmässor, antalet fall av misshandel i hemmet, antalet fall av depression och antalet självmord väntas öka under den period vi alla här påverkas av Covid-19.
Ett företag som hyr ut mindre lägenheter under kortare perioder, så kallade "veckolägenheter", har satsat på att ge par möjlighet att så att säga lätta på trycket genom att peka på att ena parten kan hyra en lägenhet ute på stan och sätta sig i karantän där på egen hand ett tag. Man har hittills fått 600 nya kunder på det viset.
Även om smittofallen ökat de senaste veckorna, så är antalet döda fortfarande relativt lågt. Idag (18/4) är antalet avlidna uppe i 190.