JAPANBLOGGEN

View Original

Spridda nyheter kring Covid-19 i Japan

2020-05-07: Nödlägesdeklarationen verkar ha önskad effekt

Den sista veckan har antalet nya smittofall stadigt minskat och har hållit sig under 100 personer per dag i Tokyo, 38 igår, onsdag.

Folk går och handlar mat och andra förnödenheter, men krogarna har i många fall helt stängt, eller sysslar med enbart take-out eller hemkörning av mat.

Att det är Golden Week, en av årets tre allmänna ledigheter längre än tre dagar, gör nog också sitt till. På en tågsoffa som normalt rymmer tio personer sitter det just nu tre, ordentligt separerade från varandra.

Vi tuffar på även om det är jobbigt att förlora uppdrag som kräver fysisk närvaro eller längre resande. Den sociala samvaron utanför hemmet är också djupt saknad. Antalet nya smittofall trendar dock nedåt nu här i Japan, så vi håller tummarna för att det hela ska kunna bli någorlunda normalt igen i den inte alltför avlägsna framtiden.

2020-05-02: Nödläget förlängs

Regeringen Abe har bestämt att det innevarande nationella “nödläget”, som skulle vara till utgången av den innevarande “Golden Week”-ledigheten, nu förlängs “åtminstone en månad”, dvs till åtminstone början av juni. Det innebär att man rekommenderar mycket begränsad rörlighet utanför hemmet och att “icke-nödvändiga” aktiviteter ska läggas i träda under perioden.

Golden Week är en av tre ledighetsperioder under året; de andra två är veckan kring nyårshelgen och en vecka i mitten av augusti, och den brukar normalt karakteriseras av att många är på resande fot. Man åker till hemorten eller någon annanstans för några dagars välbehövd semester. I år är bilden en helt annan, som alla förstår. Japan Railways meddelar att passagerarantalet på Shinkansen kommer att vara blott 5-10% av det normala under årets Golden Week.

Premiärminister Abe har lagt fram ett förslag om att minska användandet av hanko - 判子, eller inkan - 印鑑, dvs den personliga stämpel som de flesta dokument signeras med även i dagens Japan. En definitivt analog sedvänja som innebär att det mesta av landets byråkratiska rutiner kräver pappersdokument och en personlig närvaro. Detta minst sagt revolutionära tilltag handlar givetvis om att, som vi nämnt tidigare, folk tvingas åka till jobbet och riskera Covid-19-smitta bara för att signera ett dokument av något slag.

Själv har jag två stämplar, en med ordet “Daagu”, som är det japanska uttalet av mitt förnamn, med kanji-tecken, något forcerat i betydelsen, och en med mitt hela namn med katakana. Inget jag har med mig i väskan, men ibland måste jag åka hem för att hämta en stämpel då någon eller något kräver detta. Ganska bökigt.

Inget ont som inte har något gott med sig, som det brukar heta. Covid-19 kommer att förändra många tidigare grundmurade sedvänjor.

Det talas om att Japans företag ska ta hem sina fabriker från Kina. Samtidigt finns det röster i industrin som hävdar att detta är fel strategi; att det tvärtom är viktigt att ytterligare geografiskt sprida produktionen för att undvika den typ av stopp i produktionslinorna som vi upplevt i och med corona-viruset. En sådan röst tillhör Shigenobu Nagamori, VD för ett av Japans många stora men okända företag. Hans firma är Nidec, eller Nihon Densan Kabushiki Kaisha som det heter med sitt fullständiga japanska namn, världens största tillverkare av små elektriska motorer, till exempel de som driver den hårddisk du har i din dator. Här kan du läsa om hans syn på utvecklingen.

Japanska företag jobbar övertid för att utveckla ett vaccin för Covid-19, eller åtminstone någon sorts medicin som kan stoppa sjukdomens utveckling på något sätt. Vi har tidigare nämnt Fuji Film och deras Avigan, men sedan dess har Takara Bio och Shionogi kommit upp på tapeten. Båda säger att de är beredda att producera vaccin redan detta år om myndigheterna ger grönt ljus.

Samtidigt finns det en intressant observation som säger att länder där vaccinering mot tuberkulos är standard, däribland Japan och Sydkorea, har relativt sett få fall av smittade och döda under denna pandemi. Om internet har rätt (rätta oss gärna!) så var det i Sverige standard med vaccinering mot tuberkulos före 1975, men inte sedan dess. Våra barn är födda i Japan 1990 respektive 1994, så de har fått sprutan ifråga.