JAPANBLOGGEN

View Original

IKEA öppnar butik i centrala Tokyo

IKEA blir nu en mycket synbar del av ständigt trendiga Harajuku.

Bild: IKEA

IKEA har sedan några år haft en ny policy där man inte enbart satsar på stora lador ute på en åker en bra bit ut från en större stad, utan även bygger butiker centralt inne i städer. Sådant finns t ex redan i London och New York. 

Nu är det dags för Tokyo, då man öppnar sin första centralt belägna butik i Japan i poppiga Harajuku, ett par stenkast eller en stations avstånd på Yamanote-linjen från Shibuya. Corona-viruset fördröjde det hela en månad, men nu är nytt öppningsdatum satt till den 28:e maj.

IKEA-butiken är en del av ett helt komplex av butiker och bostäder där olika verksamheter ger varandra synergieffekter.

IKEA-butiken, som inkluderar en restaurang, samsas med andra butiker, däribland Uniqlo och Shiseido, men även utställnings- och föreläsningshallar samt fem våningar privata bostäder i ett helt komplex som benämns With Harajuku. Det ligger bara över gatan från den relativt nyöppnade nya Harajuku-stationen. Precis på andra sidan stationen ligger den stora Yoyogi-parken med Meiji-templet placerat en lagom lång promenad in i den stora grönskan. Runt hörnet från With Harajuku ligger Takeshita Street, sedan decennier ett litet centrum för japanskt tonårsmode, och runt det andra hörnet går Omotesando, det närmaste Tokyo kommer till “Champs-Élysées”, med en hel radda kända japanska och utländska modemärken representerade.