Den svenska taktiken för att bemästra Covid-19, sett ur det japanska perspektivet
Som så många andra så är vi här på Japanbloggen både bestörta och besvikna över den svenska metoden för att tygla den pågående Covid-19-pandemin. Till skillnad från den flesta länder, så har man från första början haft en minst sagt avslappnad attityd med ett minimum av påbud och begränsningar av folks liv och leverne. Ingen ordentlig nedlåsning av aktiviteter, med företag, skolor och restauranger öppna i princip som vanligt. Visserligen har många svenskar, som de är vana vid sedan tidigare, snabbt anammat distansarbete när så varit möjligt, men man har i övrigt rört sig runt i samhället ungefär på samma sätt som vanligt.
Att ha ansiktsmask eller inte
En från vår synvinkel viktig detalj är synen på användandet av skyddsmasker. Här i Japan, där man även i normala fall regelmässigt använder ansiktsmask när man är förkyld eller har hösnuva eller annan allergi, har det varit lätt att anmoda befolkningen att använda mask. De tre viktigaste sakerna folk i Japan har uppmanats att tänka på är 1) att använda mask så snart man lämnar hemmet, 2) hålla fysisk distans till andra människor i möjligaste mån, och 3) tvätta händerna ofta och noggrant, gärna med handsprit. Punkterna två och tre har varit med bland de svenska myndigheternas rekommendationer sedan i våras, men punkt ett har helt saknats, och gör det än idag. Folkhälsomyndighetens hemsida säger i detta nu att "munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna."
I förrgår, den 15:e juli, publicerades en intervju i Aftonbladet med Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, en av de tjänstemän som ofta är med på de dagliga rapporter som myndigheten lämnar. På frågan om huruvida Folkhälsomyndigheten aldrig ämnar rekommendera allmänt bruk av munskydd, så svarar hon "Nej, det har vi inte sagt. Men både vetenskapen och WHO säger att det absolut viktigaste för att undvika smitta, det är att hålla avstånd och det är grunden i vår hantering."
Vad som verkligen förvånar är hur man utan djupare funderingar sätter upp ett motsatsförhållande mellan ansiktsmask och social distansering. Karin Tegmark Wisell säger till och med att munskydd kan öka smittspridningen: "Men det är komplext och vi ser runt om i världen att munskydd används på ett sätt så att man snarare ökar smittspridningen. Man är nära varandra, man tror att faran är över."
Detta förstår nu inte denna bloggare alls. Om man bestämt klargör för medborgarna att både ansiktsmask, social distansering och god hygien är viktiga, varför skulle då ansiktsmasken bli en ursäkt för att strunta i den sociala distanseringen (om vi undantar personer som av olika besynnerliga skäl vill trivialisera hela problemet, förstås).
Enorma skillnader i sjukdomstal som Sverige verkar ignorera
Det är lätt att med sökningar på nätet komma fram till att det finns gott om undersökningar som hävdar att användandet av ansiktsmask på ett avgörande sätt bidrar till minskad smittospridning. Siffrorna från bland annat Japan och även andra länder där skyddsmasker används överlag, visar ett klart samband mellan ett allmänt användande av munskydd och låga smitto- och dödstal. Japan hade till och med igår sammanlagt 984 Covid-19-relaterade dödsfall med en befolkning av knappt 126 miljoner, medan Sverige har 5,572 dödsfall på en befolkning av drygt 10,3 miljoner. Det innebär 0,78 dödsfall per 100,000 invånare i det japanska fallet och drygt 54 i det svenska fallet, en avgörande skillnad som inte kan förklaras på annat sätt än att de respektive filosofierna ger helt olika resultat. Man måste i sammanhanget också givetvis nämna att en stor del av den japanska befolkningen är ihopträngd på en liten yta med ofta långa transporttider med kommunala transportmedel.
Det är kanske på tiden att Folkhälsomyndigheten börjar ta lärdom av de länder som bevisligen lyckats relativt sett väl med att tygla den pågående pandemin. Karin Tegmark Wisell använder istället USA (!!) som stöd för sin tes om att munskydd är kontraproduktiva: “Och vi ser ju till exempel i Kalifornien, där man haft den mest utbredda munskyddsanvändningen, där vänder siffrorna just nu och går uppåt.” Jag har ingen statistik framför mig, men jag kan inte föreställa mig att användandet av munskydd i Kalifornien är mera utbrett än här i Japan (är detta möjligen det gamla vanliga kulturella gapet, där man inte kan relatera till något som händer utanför den västerländska sfären?).
Även här i Tokyo har vi nu en spik i smittofallen med över 200 nya fall nästan varje dag sista veckan, men det handlar givetvis inte om att det är munskyddens fel; det ökade antalet fall beror på att frustrerade människor efter lång tid i karantän går ut för att dricka på små ställen där den sociala distanseringen är i princip omöjlig, och där tagit av sig masken.