JAPANBLOGGEN

View Original

All Nippon Airways börjar flyga direkt Tokyo - Stockholm den 31:a januari

Äntligen verkar det vara helt klart med direktflyg till Tokyo från Sverige. Ska bli skönt att slippa omvägarna via Köpenhamn eller Helsingfors!

Foto: All Nippon Airways

Det är nu äntligen officiellt och med ett fastslaget startdatum för ANAs direktflyg mellan Tokyo/Haneda och Arlanda - den 31:a januari 2025. Härliga tider, strålande tider!

Detta har avhandlats väldigt länge. Sista gången man fick upp hoppet så var det pandemin som kom i vägen och dessförinnan så föll det på att ANA ville bygga ett hotell vid Norrtull, men det sa kommunen blankt nej till.

Enligt pressreleasen så kommer ANA att ta emot bokningar på rutten från den 22:a juli, alltså i övermorgon, måndag.

Resandet har verkligen kommit igång igen, åt båda hållen. Den japanska turistmyndigheten rapporterar att antalet besökare från utlandet var 17.7 miljoner till antalet första halvåret 2024, en ökning med 65.9 % jämfört med samma period förra året och även en ökning jämfört med det tidigare rekordåret 2019, året före pandemin.

Resande från Europa ökar kraftigt. Under perioden januari till juni ökade italienska ankomster med 61.9% jämfört med ifjol, Frankrike ökade med 50.9%, Tyskland med 47,7% och Sverige, trots den stora skillnaden i befolkningsmängd, med 35.7%. Resande från Japan ökade med hela 60.4%, till 5.7 miljoner resande under samma tidsperiod, trots den svaga yenen!

ANA är ett trevligt bolag att flyga (det finns ju en orsak till att man är Japans största flygbolag). De sista fem åren har det blivit enbart inhemskt flygresande för undertecknad, och då flyger jag gärna ANA. God service och ett heltäckande inhemskt nätverk.