JAPANBLOGGEN

View Original

Överturismen i Japan - något överdriven?

Shoppinggatan Takeshita Dori i Harajuku - mördande trängsel en helgdag som denna.

Foto: Kvnga via Unsplash

Det har pratats en hel del om "överturism" lite varstans i världen på sistone. Någon kallade det "hämndturism" då man ju under pandemin haft väldigt begränsade möjligheter att resa, framför allt internationellt. Vi märker ju här att våra kunder har "stått och stampat i farstun" och vi har fått ett rejält upptick med hitresta under 2024. Och åsikterna i Japan om detta fenomen är verkligen diametralt motsatta: antingen tycker man att det är jobbigt eller så tycker man att klirret i kassan låter underbart.

Men om man tittar på siffror som jämför Japan med andra populära internationella destinationer, så förändras intrycket av det man kallar överturism i Japan. Om man slår ut de utländska turisternas antal över den lokala befolkningen så hade Japan under 2023 0.2 turister per japansk capita (ca 125 miljoner i den inhemska befolkningen och 25 miljoner utländska turister). Under rekordåret 2019 var siffran 0.25.

Samtidigt var samma siffra 1.5 turister per capita i Frankrike (100 miljoner besökare). Greklands siffra var 3.4, Portugals 2.5 och Spaniens 1.8.

Bara några stationer bort från de centrala delarna av Tokyo kan det se ut så här. Ingen stress!

Foto: Te-Lun-Ou-Yang via Unsplash

Med andra ord så har Japan inte på långa vägar samma "överturism" som flera länder i Europa. Undantaget är Kyoto, en stad som är klart underdimensionerad för att ta emot de folkmassor som vallfärdar dit idag, men om man tittar på hela landet så är turismen nog ganska lätt att hantera och givetvis ekonomiskt välkommen.

Vad gäller Tokyo så är ett problem givetvis att många turister inte vågar sig bort från just de mer kända delarna av staden. Shibuya, Shinjuku, Harajuku, Ginza, Roppongi och Akihabara för att ta de mest kända platserna. Här är det vanligare med menyer på engelska och eventuellt även personal som kan några meningar på engelska. Det räcker faktiskt att åka ett par stationer från dessa turistmagneter så blir det en radikal skillnad i trängsel på gatorna och krogarna.

Och det här är faktiskt inte så långt från Shibuya station. Det kan skilja mycket i folktätheten bara på några 100 meter hit eller dit.

Foto: Lala Azizli via Unsplash

Ni kan ju jämföra fotot från Takeshita Dori i Harajuku längst upp här på sidan. Poppis framför allt hos de yngre då hela gatan är helt och hållet fokuserad på den publiken. De andra två fotona är också i centrala Tokyo, men betydligt lugnare utan något behov av att knuffa sig fram i trängseln.