JAPANBLOGGEN

View Original

Honda, Nissan och Mitsubishi i samarbete

Nissan, Honda och Mitsubishi Motors ska samarbeta för att både kunna skära kostnader och utveckla framtidens bilar snabbare.

Foto: Respektive företag

Det märks att de japanska biltillverkarna börjar känna av konkurrensen från de många kinesiska uppstickarna som nu säljer de billigaste elbilarna på marknaden. Toyota har sedan en tid ett strategiskt samarbete med Daihatsu, Suzuki, Subaru, Mazda och Hino Motors med en kombinerad volym av 16 miljoner fordon årligen. Honda och Nissan kom överens om ett liknande arrangemang i våras och nu tar man in även Mitsubishi Motors där Nissan är delägare.

Huvudskälet till detta nya samarbete sägs vara en gemensam utveckling av den programvara som kommer att kontrollera framtidens bilar med möjlighet att kunna uppdatera funktioner på distans.

Man kommer även att diskutera hur man kan komplettera varandras utbud av bilar och lätta lastbilar. Honda gör t ex inga hybridbilar hemma i Japan och kan tänka sig ett OEM-arrangemang med Mitsubishi på den fronten.

Under 2023 sålde Nissan och Honda 140,000 respektive 19,000 elbilar globalt. Detta att jämföra med Teslas 1,8 miljoner fordon och BYD med 1,57 miljoner, så det gäller nu för japanerna att få upp varvet, så att säga.