JAPANBLOGGEN

View Original

Nytt besöksrekord i Japan

Jag har alltid tyckt om de röda lanternorna som signalerar att lokalen där bakom innehåller mat och alkohol.

Foto: Christian via Pixabay

Enligt japanska myndigheten för befrämjande av inkommande turism så mottog man hela 17,7 miljoner utländska besökare under första halvåret 2024 vilket innebär att om man håller samma besöksfrekvens under andra halvåret så slår man nytt årsrekord, drygt tre miljoner fler besökare än under sista rekordåret 2019. En ökning med 6,9%. Jämför man med 2023, då vi fortfarande hade en del begränsningar på inresandet på grund av pandemin, så är det en ökning med 65,9%.

Faktum är att om man räknar de utländska besökarnas utlägg i Japan som en del av Japans export, så är motorfordon den enda exportprodukten som överträffar turismen i omsättning. Utländska turister spenderade 45,1 miljarder USD under första kvartalet i år.

Detta resulterar bland annat i att allt fler turistmål, inklusive restauranger och barer, i allt större utsträckning välkomnar icke-japaner. Man översätter menyer och man anställer åtminstone någon person som kan servera utländska besökare med en hyfsad engelska.

Detta gäller dock framför allt i de delar av staden/landet som har många utländska turister. Kommer man utanför dessa områden, så är det många mindre ställen som nästan enbart har lokala och lojala stamkunder. Då ser man oftast inte behovet av att besvära sig med att anpassa sig till de mycket få utlänningar som hittar dit.