Varför inte sova på en billig nattbuss istället för på ett betydligt dyrare hotell?
Foto: Kochi Ekimae Kanko
Vi har som vi har berättat nya rekordantal utländska turister. Inte minst tack vare det kinesiska nyårsfirandet, vilket år inträffar mellan den 29:e januari och den 12:e februari.
Detta har både positiva och något negativa konsekvenser.
Det positiva är väl i huvudsak den ekonomiska effekten, där både privata företag och den japanska staten skär guld.
Självfallet är ju att det blir stor trängsel, framför allt på vissa mer kända orter i landet, och även mer kända delar av dessa städer. Tokyo och Kyoto brukar vara de vanligaste besöksorterna, men Osaka och HIroshima kommer inte långt efter.
En annan negativ effekt, framför allt för japanerna själva, är att hotellen i Japan höjer sina priser. Det är oftast inga fattiglappar som kommer hit, och många är vana vid att bo på lite finare hotell, så man är redan sedan tidigare relativt okänslig för höga priser. Japanerna, däremot, framför allt de som reser relativt frekvent i jobbet med en budgetbegränsning, väljer nu i stor utsträckning så kallade “business hotels” med minimal standard i små rum alternativt kapselhotell.
I mars introduceras dock ett nytt alternativ, och det handlar om långfärds/nattbussar som är utförda med säten som kan enkelt bli helt släta och vågräta. Konstruktionen är sådan att det hela kan gå från säten till en våningssäng på nolltid.
Det är ett bussföretag nere i Kochi på Shikoku som kör en förhöjd buss, för att rumma våningssängar, mellan Kochi och Tokyo. Det är en resa på ca 13 timmar och en enkelbiljett kostar bara lite drygt 500 kr. Men eftersom man kan sova så är det ju mindre känsla av att det är långt avstånd.
Den största målgruppen sägs vara ungdomar med begränsad budget som ofta åker långa sträckor för att gå på konsert med sina favoritartister.