JAPANBLOGGEN

View Original

Mera brott i laglydiga Japan

Fel färg på sojan när VDn för landets störta gyoza-kedja står i vägen för fyra kulor!

På något vis blir brott mera fascinerande när de inte är så vanliga, som här i Japan. I alla fall med tanke på den kolossala folkmängden i landet. Här är några av de mest uppmärksammade brotten de senaste månaderna.

GYOZA-MORD

Den största (och i mitt tycke bästa) kedjan för budget-gyoza i Japan heter Kyoto no Gyoza no Ohsho, dvs Kyotos Gyoza-kung. De har ungefär 600 butiker över hela landet och serverar mer än en miljon delikata gyoza-knyten varje dag.. Sex stycken kostar 15 spänn, så det är ingen konst att frestas att sluka ett par omgångar i veckan!

Det otroliga är att kedjans 72-årige VD, Takayuki Ohigashi, blev kallblodigt ihjälskjuten med fyra småkalibriga skott i bröstet kvart i sex på morgonen den 19:e december. Det hör verkligen inte till vanligheterna i Japan att en direktör i ett känt företag råkar stå i vägen för ett antal välriktade pistolskott när han står och borstar trottoaren ren framför sitt högkvarter (vilket tydligen är vad han gjorde varje morgon). 

Inga misstänkta har plockats in, och konsensus verkar vara att det handlar om en kinesisk lönnmördare som hyrts in. Snabbt in och snabbt ut ur landet igen. Till saken hör att kedjan har några krogar i Kina, och man hade tydligen lite problem med någon lokal maffia i början där på fastlandet. Jag har också själv svårt att förstå att det skulle finnas något annat svar på gåtan. Någon försmådd äkta man som vill hämnas för att VDn hoppat i säng med hans fru är nog ganska uteslutet, då vanligt folk i princip inte kan äga eldvapen i det här landet.

VILL DU ANDAS ELLER VILL DU SPELA NINTENDO?

En 42-årig kvinna i Tokyo står anklagad för att ha orsakat sin 5-årige sons död genom att tejpa ihop honom inuti ett par soppåsar då han tjatade på henne om att få spela dataspel en morgon. Hon hade tagit både sömnpiller och druckit sprit under natten och var tydligen fortfarande så groggy att hon somnade igen innan hon hunnit fundera över vad hon gjorde och öppnat påsarna innan den stackars grabben kvävdes. Domstolen verkar yrka på dråp och ganska ringa fyra år i fängelse.

LYXLIRANDE TJUVAR

En butik i fina shoppingdistriktet Ginza i Tokyo blev rånad. Man stal 23 Hermes-väskor, värderade till mer än 40 miljoner yen, ca 2,6 miljoner SEK. Man undrar i sitt stilla sinne vad som egentligen är ett värre brott, att sno väskor eller det faktum att väskorna kostar uppemot 200,000 spänn styck!

TRAGISK KNÄPPGÖK

En man i Kyoto slog rekord i tragisk sinnesförvirring då han i sällskap med sin tvåårige son först krockade med sin bil (men smet från platsen), sedan bröt sig in ett övergivet hus, dit polisen kom efter en grannes anmälan, och till sist, inför polisens ögon, slängde sin son i marken så brutalt att pojken avled. Mannen menade efter den sedan ganska våldsamma arresteringen att både bilen och sonen varit förhäxade! Han genomgår nu psykologisk undersökning.

GOLF SKA SPELAS PÅ GOLFBANA

En 30-årig kvinna har fått ett åttaårigt fängelsestraff för att hon klubbat ihjäl sin 11-åriga dotter med en golfklubba. Hon slog sitt barn för att hon blev arg över att dottern hade ljugit för henne. Barnet dog inte omedelbart och mamman förstod nog inte riktigt vilka skador hon orsakat. Det var först när dottern blev medvetslös samma eftermiddag i bilen på väg till mormor, som mamman tillkallade både polis och ambulans, men dottern avled sedan ganska snart på sjukhuset.

Tydligen hade det förekommit misshandel tidigare, och under en tid hade modern blivit fråntagen vårdnaden av flickan. Tyvärr är det så att japanska socialarbetare inte har speciellt stora befogenheter att ingripa med kraft när vanvårdnad förekommer. Det är också inte speciellt vanligt att grannar och anhöriga anmäler problem av det här slaget. 

På samma sätt som självmord i alla tider ansetts vara ett personligt problem och inte ett systematiskt samhällsproblem, så är bråk i hemmet något man både som privatperson och som samhälle helst inte vill lägga sig i. En mycket tragisk sida av det japanska samhället som dock trots allt långsamt men säkert håller på att förändras till det bättre. Idag diskuteras frågorna öppet och politikerna börjar så sakteliga få upp ögonen för problemet.