Säkrast att tappa plånboken i Tokyo

Tokyo är en av världens säkraste städer, men bakfickan är nog ändå fel ställe att ha plånboken.

Tokyo är en av världens säkraste städer, men bakfickan är nog ändå fel ställe att ha plånboken.

Givetvis ska man vara försiktig med sina värdesaker var man än befinner sig, men det är ju uppenbart för alla att graden av brottslighet varierar högst betydligt från ort till ort. Om du har oturen att tappa din plånbok eller något annat värdefullt i Japan, så är oddsen ganska höga att du får igen din egendom.

Jag har tappat eller glömt både plånböcker, portföljer, mössor, kameror och riskokare genom åren i Japan, och i nio fall av tio har jag fått igen mina ägodelar. 

Polisen i Tokyo meddelar att medborgarna lämnade in totalt 3,34 miljarder yen i borttappade pengar ifjol. 74% av detta, eller 2,47 miljarder yen, återlämnades till de rättmätiga ägarna.

En person som hittat en tappad plånbok har rätt att få de pengar som finns däri om inte ägaren hör av sig inom tre månader, men trots detta gick 390 miljoner yen istället in i stadens kassa då varken ägaren eller upphittaren begärde att få pengarna. 

Utöver pengar lämnades rekordmånga 3,5 miljoner borttappade saker in till polisen i Tokyo under 2014.

Vad göra om du tappat bort något i Japan? Ja, om du tappat eller glömt något på tåget, så är det bästa att du går till en station på den linje du åkte och pratar med stationskontoret. De har oftast tillgång till en central databas där upphittade saker registreras. Det kan hända att du behöver åka till ett centralt lager någonstans för att hämta upp din ägodel.

En koban är en mini-polisstation dit du kan gå för att anmäla försvunnet gods. Har du tur är din pryl redan återfunnen och inlämnad.

En koban är en mini-polisstation dit du kan gå för att anmäla försvunnet gods. Har du tur är din pryl redan återfunnen och inlämnad.

Har du tappat något ute på stan, är det säkraste att du uppsöker den närmaste koban du kan hitta (de brukar ligga nära stationer). En koban är vad som på engelska brukar kallas police box. Det är små mini-polisstationer där en eller ett par poliser brukar finnas. Här tar man först upp en anmälan och sedan kan man kontrollera om din pryl redan lämnats in. Ibland kan den faktiskt ligga på den koban du besöker, och ibland ligger den på den större polisstationen som finns i varje kommun. 

Är din japanska skral, så bör du helst ha någon med dig som kan tolka.

Poliserna i en koban är för övrigt en stor resurs när du inte hittar till den adress du är på väg till. En av deras huvudsakliga sysselsättningar är faktiskt att hjälpa folk att hitta i en labyrint som Tokyo.

Är Sony äntligen på rätt väg?

Sonys VD Kazuo Hirai verkar lyckas med att omskapa en av den japanska industrins ikoner.

Sonys VD Kazuo Hirai verkar lyckas med att omskapa en av den japanska industrins ikoner.

Tre av mina bästa japanska vänner är gamla Sony-gubbar. Två av dem jobbade inom hi-fi och den tredje var expert på datalagringsteknik och en av de förande inom den grupp som utvecklade CD-skivan. Ingen av dessa tre gentlemän jobbar dock på på Sony idag; de slutade alla tre för att de, enligt egen utsago, inte trivdes på det företag som Sony hade blivit efter det att grundarna Ibuka och Morita hade gått hädan. Istället för att som tidigare enbart göra "produkter som ingen annan firma kan göra bättre", så blev man ett företag som gjorde i och för sig schyssta prylar, men inget som riktigt stod ut från mängden. Man tappade fokus och började investera i allt vidare cirklar i sådant som inte hade att göra med den gamla hårdvaruutvecklingen: skiv- och filmbolag, bank- och försäkringsverksamhet. Samtidigt lade man ned egna fabriker och började låta allt mer av hårdvaran tillverkas utanför bolagets egna lokaler. Det blev allt färre ingenjörer i toppen av företaget och allt fler ekonomer. Allt detta gjorde att många talanger valde att lämna skutan. Man tappade mycket kompetens vilket ledde till både kvalitetsproblem och till slut till att man inte själva kunde utveckla plattskärmsteknik för sina TV-apparater (skärmarna i Sonys TV-produkter kommer från Samsung).

Sony lider av en sjukdom som tyvärr är ganska vanlig i Japan idag. Det handlar om att företag som vuxit sig stora blir klumpiga, konservativa och kortsiktiga. Man blir rädd för att pröva nya affärsmodeller och håller fast vid gamla arbetssätt och strategier trots att de funkar allt sämre i en föränderlig värld. Att tillväxten i Japan kom av sig efter finansbubblan på 80-talet gjorde också sitt till för att göra folk generellt sett obeslutsamma och rädda. Det värsta exemplet är kanske Sanyo - numera upptagna i Panasonic - som körde in i väggen i full fart utan något större tecken på sjukdomsinsikt. Man var världsledande på batterier och solceller men man blödde rött bläck ur allt annat man gjorde. Denna envisa vägran att ge upp produktkategorier som inte genererade någon vinst gjorde att det till slut inte fanns någon annan väg ut än att bli uppköpta. Panasonic behöll de vinstgivande delarna och slaktade resten - så klart. 

Jag var involverad i flera designprojekt för Sanyo, och det var, sett från utsidan, mycket uppenbart att det skulle gå åt skogen. Chefer byttes ut på löpande band, och projekt som ansågs för "annorlunda" och därför farliga sågades trots redan investerade pengar (som t ex det radikala beslutet att både designa och världslansera produkter i Norden).

Sony har levt farligt ganska länge nu, men nu ser man tecken på en vändning. Istället för att fortsätta att göra allt mellan himmel och jord, börjar man nu seriöst koncentrera sig på det man gör riktigt bra; det man kan tjäna pengar på. Man sålde den olönsamma PC-delen för ett tag sedan och har på senare tid lagt pengarna på i huvudsak tre ben: underhållning, PlayStation och komponenttillverkning (att Apple sålde 30,000 iPhone 6 varje timme under förra kvartalet hjälpte Sonys svarta siffror, då varje Apple-lur har en kamera från Sony installerad). Sonys kvartalsvinst fördubblades jämfört med året innan till 1,5 miljarder USD. Inte att spotta på och den högsta vinsten man visat sedan 2007.

Det är väl ännu för tidigt att ropa hej, men det verkar som om VD Kazuo Hirai, en riktig pojkspoling i Japans åderförkalkade industrivärld med sina blott 54 år, börjar få lite styrfart på skutan. Utmaningen är dock att besegra de gamla hierarkierna och låta unga och ambitiösa människor med goda idéer komma fram, precis som mina tre kompisar som en gång i tiden började jobba på det som då var ett av Japans mest nyskapande och fräcka företag. Sony kan bli det igen, men bara om man vågar tänka i nya banor.

Foto: cellanr  Creative Commons License