Det finns ett antal saker som det kan vara bra att ha i åtanke när man rör sig ute på stan i Japan (och med stad menar jag en typisk japansk storstad). En del självklara men andra något man kanske inte föreställer sig förrän man är här på plats.
Stå till vänster i rulltrappan i Tokyo, till höger i Osaka
I stadens rulltrappor brukar folk uppmanas att stå stilla med ena handen på ledstången. Om man gör som man blivit tillsagd, så ska man komma ihåg att man då står till vänster i trappan om man befinner sig i Kanto-regionen, där vi bland annat återfinner Tokyo, men att man istället står till höger om rulltrappan befinner sig i Kansai-regionen, dvs Kyoto, Nara, Osaka och Kobe, för att nämna de mest kända orterna.
Ofta halkiga underlag när det regnar
Utanför diverse “finare” etablissemang händer det att man vill imponera med dyra material i golvet, dvs finputsad sten av olika slag. Dessa material kan ofta bli glashala när det blir vått. Tänk alltså på vilka sulor du har på skorna när det regnar eller har precis regnat ute.
Man är också ofta dålig på detta med dränering, så när det regnar blir det ofta många pölar på gatan. Skor som är relativt vattentåliga är alltså ett plus på regniga dagar.
Var försiktig när du ska gå över vid ett övergångsställe
Japan verkar inte ha någon lag mot att köra mot gult ljus, bara mot rött. Väldigt många bilister chansar nämligen på att hinna över före rött ljus, och de vet dessutom att det går några sekunder från det ögonblick då bilisten får rött ljus till dess att fotgängarna får grön gubbe, och räknar alltså med att hinna över innan det blir grönt för de gående. Detta är ofta en alltför optimistisk beräkning, och det inträffar därför inte alltför sällan att bilen passerar över övergångsstället när det redan blivit grön gubbe. Kolla därför alltid in att bilarna har stannat innan du korsar gatan.
Japaner går fort i arbetet men ofta väldigt långsamt när de är lediga
Ska man på väg till ett mål passera ett kommersiellt område under helgen eller annan ledig dag, så kan det spara tid att gå runt hela området. Japaner, som givetvis nästan alltid är snabba och flitiga på jobbet (om de inte jobbar inom det allmänna), blir nämligen ofta riktiga sengångare när de har ledigt. Som om att de vill kompensera för jäkten under arbetsveckan. De är ofta dessutom ganska omedvetna om att de har en jäktad människa bakom som vill komma fram lite snabbare.
Ta av dig ryggsäcken på tåget
Många utländska turister tänker inte på hur snabbt ett tåg kan fyllas på i det här landet. En ryggsäck på ryggen kan bli en murbräcka som nästan knuffar omkull folk när det fylls på med passagerare. Ta av den och ställ den på golvet eller lägg den på hyllan ovanför sätet.
Kvinnofridsvagnar på tåget
På grund av det tråkiga fenomenet chikan, män som tafsar på kvinnor, så har många tågbolag designerat ett par vagnar till speciella “kvinnofridsvagnar” under morgonens rusningstid, oftast fram till 10-tiden, ungefär. Dessa har skyltar som säger att det handlar om en vagn enbart för kvnnnor. Det brukar stå 女性専用車両, dvs “vagn endast för damer”.
Ibland långa avstånd inom samma t-bane- eller tågstation
Om du har en tid att passa, så är det bra att vara medveten om att man vid linjebyten på en och samma station kan se sig tvingad att promenera 500 meter eller längre för att byta linje. Om du inte är förtrogen med stationernas interna layout, så är det alltså bra att ha en tilltagen tidsmarginal.
Olika biljettsystem på bussen
Ska man åka buss, så är det vanligaste i innerstäderna att man går på längst fram och betalar en fast avgift, antingen kontant eller med ett RFID-kort som SUICA eller PASMO. Lite längre ut från stadskärnorna kan det dock vara så att man istället går på på mitten av bussen, där en biljettmaskin står och väntar med en utspottad biljett som man tar utan att betala. Sedan kan man på en display framme vid föraren se hur nya priser tickar fram ju längre man åker. Biljetten berättar alltså var du klev på, och du betalar sedan vid avstigningen beroende av hur långt du har åkt.