Idag är det helgdag i Japan. Den 29:e april var nämligen den förre japanske kejsarens födelsedag, och han regerade så länge så den lediga dagen för att fira kejsaren blev en såpass ingrodd tradition att ingen kom sig för att ändra på den efter hans frånfälle. Kejsare Hirohito, i Japan mera känd som Kejsare Showa (shååwa), det namn som gavs den era han regerade under, regerade mellan 1926 och ända fram till sin död 1989, den längsta regeringsperioden hos någon japansk kejsare.
Showa kan utläsas "upplyst fred", men tyvärr blev ju en stor del av hans regeringsera allt annat än upplyst och fredlig, då den sammanföll med den japanska militärmaktens stora expansion över Asien och det andra världskriget. Det spekularas fortfarande i hur aktiv kejsaren var i de direkta krigsbesluten, men konsensus är idag att han var mera insyltad än vad man tidigare ansett.
Fram till andra världskrigets slut var den japanske kejsaren, i det japanska sammanhanget, så nära en gud en människa kunde vara, då de japanska kejsarna ansågs vara direkt härstammande från solgudinnan Amaterasu. Även om den himmelska kopplingen formellt fråntogs kejsaren efter kriget, när amerikanerna skrev om Japans grundlag, så är den japanske kejsarens titel fortfarande Tenno Heika (tennåå heeka), vilket ordagrannt betyder Hans Höghet Himmelske Kejsaren.
Här kan ni läsa en massa om den gamle kejsaren Showa. Den nuvarande kejsarens era kallas Heisei (Heesee). Showa-erans sista år blev alltså Heisei-erans första år. 1989 är med andra ord samtidigt både Showa 64 och Heisei 1. I år det således Heisei 26. Det är som ni förstår rätt så bökigt att komma ihåg japanska årtal, då man dessutom parallellt använder sig av den gregorianska kalendern.