Här går vi nu från Kaninens År till Drakens År. Själv är jag född i VIldsvinets År. Vi har haft fullt upp med julmat och nu nyårsmat så jag får återkomma med fler inlägg en bit in på det nya året!
Gott Nytt År!
Här går vi nu från Kaninens År till Drakens År. Själv är jag född i VIldsvinets År. Vi har haft fullt upp med julmat och nu nyårsmat så jag får återkomma med fler inlägg en bit in på det nya året!
Gott Nytt År!
Juldagen i Japan och de flesta arbetar som om det vore en normal måndag. Här hemma försöker vi vara hyfsat lediga under julhelgen.
Vi hoppas att ni alla har en lugn och avslappnande julhelg!
Återkommer före eller under nyårshelgen. Vi går från Kaninens År till Drakens År.
Sedan en tid så kan man inte köpa normala Suica- eller Pasmo-kort (förköpskorten som man kan använda för att åka kommunalt eller handla i butik med). Detta pga en akut brist på de RFID-kretsar som sitter i alla kort för att kunna kommunicera med läsaren på stationen, bussen eller i affären. Detta är en tillfällig situation, säger man, och en situation som inte behöver ställa till det för de hitresande. Man kan nämligen ladda ned och använda ett program om man har en telefon med RFID-funktion, man kan fortfarande köpa ett kort för pendlingsbruk om man är här och jobbar en längre tid på samma plats, och man kan sist men inte minst skaffa ett speciellt Pasmo-kort enbart avsett för utländska turister. Det sistnämnda kallas Pasmo Passport och kan införskaffas på både flygplatser och på diverse stationer inne i Tokyo. Man måste visa upp sitt pass för att få köpa och det går inte att köpa med ett kreditkort utan bara med kontanter. Samma sak gäller om man behöver fylla på kortet med mera pengar.
Kortet gäller under 28 dagar räknat från dagen för inköp och sedan upphör det att fungera. Eventuellt saldo återbetalas inte, så passa på att handla något litet på lokala närbutiken när sista-datum närmar sig.
Om ni har för avsikt att utnyttja den utmärka kollektivtrafiken, så rekommenderar jag dessa kort. Det är skönt att slippa köpa enkelbiljetter varje gång man ska på ett tåg eller en buss. Svenska gäster brukar dessutom klaga bittert över alla växelpengar som skramlar i fickan då det är kontanter som gäller i biljettautomaterna. Pasmo (och ett antal kort med andra namn men med samma teknik) gäller på lokaltrafiken på de flesta större orter i landet.
Här har ni fullödig information om Pasmo Passport på engelska.
USAs utrikesdepartement ser till att amerikanska diplomater får en utbildning i det språk som talas i de länder där de stationeras på ambassader, och man har rangordnat språken runtom i världen efter svårighetsgrad för en person som vuxit upp med engelska (vilket torde göra att i princip samma sak gäller för oss som vuxit upp med svenskan). I gruppen med de svåraste språken återfinner vi arabiska, mandarin, kantonesiska, koreanska och japanska. Men, som ni kan se i videon länkad här ovan så har japanskan en asterisk som betyder att detta språk är i en division för sig. Inte minst det faktum att det är det enda språket i världen där man använder tre olika skriftsystem, fonetiska hiragana och katakana och kinesiska kanji-tecken. I det sistnämnda fallet handlar det om att lära sig drygt 2,000 tecken som dessutom har flera olika uttal som bland annat varierar beroende av vilka kombinationer med andra tecken det kan handla om.
Amerikanska UD menar att japanska kräver 88 veckors heltidsundervisning för att man ska komma upp i det man kallar “mastery”. Min personliga åsikt i frågan är att detta knappast räcker till, framför allt om undervisningen sker utanför Japan. Att lära sig grammatik och skrivtecken går bra i princip varsomhelst, men att lära sig tala och förstå talad japanska är betydligt vanskligare om man inte lever med japanskan i en japansk miljö. Jag har nu umgåtts med japanskan i princip på heltid sedan 1984, och jag anser mig inte vara fullärd. Jag var lite deppad i början när jag tyckte att “det här språket kommer jag aldrig att kunna lära mig fullt ut”, men jag gaskade upp mig när jag insåg att de flesta japaner inte kan “perfekt” japanska de heller.
Detta inlägg är absolut inte menat att skrämma bort dig som vill lära dig japanska. Jag brukar säga att japanska inte är svårt, men att det handlar om en ordentlig mängd information som tar en jäkla tid att ta in och memorera. Det är ett djupt språk med många dimensioner, vilket också gör att det är intressant och givande att plugga. Istället för att lida av att jag inte hinner bli fullärd före graven, tycker jag numera att det är fint att veta att jag tvärtom kan lära mig nya ord och fraser varje dag hela livet!
PS Jag är ledsen för att det varit ont om inlägg sista månaderna. Det har helt enkelt varit mycket jobb efter att pandemin inte längre begränsar resandet och den svenska sommarsemestern blivit överstökad. Jag har en stor hög med idéer och utkast till nya inlägg, och jag hoppas att jag har lite mer tid framöver för att ta tag i detta.
Japan kommer att få ett nytt flygbolag av LCC-modell (low-cost carrier). Det heter Air Japan och börjar med att trafikera sträckan Tokyo - Bangkok i februari nästa år. Biljettpriserna kommer att vara så pass låga som knappa 1200 kr enkel väg. Man kommer sedan att undan för undan utöka nätverket, framför allt i östra Asien, säger man i ett pressmeddelande.
Air Japan är dock inget nytt företag i sig. Det har länge varit ett charterflygbolag ägt av ANA - All Nippon Airways - Japans största flygbolag. ANA har sedan länge haft ett annat LCC-bolag vid namn Peach, som man också kan rekommendera.
Det fina med LCC-bolagen i Japan (förutom de två ovan, JetStar, Starflyer, ZipAir och flera andra) är att de inte upplevs som billiga. Bra komfort i nya, extremt välstädade flygplan och även om det kan kosta extra att checka in lite bagage eller att få sig en matbit på planet, så är den totala upplevelsen alltid "japansk servicenivå".
Apropå matbit: här nedan ser ni de bentolådor man kan köpa på ett Air Japan-plan för knappt 120 kronor inklusive en flaska vatten!
Efter den långa pandemin (i Japan extra lång) så är det gott att se att flygtrafiken kommit igång igen. Man kommer med allra största sannolikhet att komma upp i samma nivåer som före pandemin här under 2023. Att avdelningen för utlandstrafik på Terminal 2 på Haneda, Japans största flygplats, har öppnat igen efter att ha varit stängd under pandemin är också en god nyhet. Flera regionala flygplatser satsar också stort för att bli riktiga internationella flygplatser, något som regeringen verkar för då koncentrationen av turister till i princip enbart Tokyo och Kyoto är ett problem man vill lösa genom att locka turisterna till de många andra trevliga regionerna.
För er som planerar en Japan-resa så kan jag ge det positiva beskedet att förhållandet mellan den svenska och den japanska valutan varit väldigt stabilt en längre tid. 100 yen har kostat mellan ca 7:50 och 8 kr under hela den här perioden sedan årsskiftet då kronan sjunkit mot euron, dollarn och pundet med flera andra valutor. Mestadels närmare 7:50 än 8, och sista månaderna väldigt stabilt närmare 7:50 (igår kostade 100 yen 7:54 kr).
Visserligen har vi fått en viss inflation här under våren och sommaren efter långa tider av motsatsen, men det bestående intrycket vi får av vänner, släktingar och kunder som besöker Japan under senaste tiden är att de tycker att i princip allt är mycket rimligt prissatt. Man äter och dricker gott för en bråkdel av vad det kostar på den svenska krogen, och det är hitresande som sett sig tvingade att köpa en extra resväska här till allt de handlat på sig.
Härom dagen fick jag ett mail från SAS, vilket du också säkert fick om du är EuroBonus-medlem, där man berättade om ett specialerbjudande under den kommande vintern på deras linjer. Till Tokyo t-o-r handlar det om priser mellan 761 och 785 Euro, vilket ju är lägre än på ett tag.
Webbsidan är något förvirrande då man anger priser för Tokyo från denna augusti till juni 2024, samtidigt som man skriver att reseperioden för Asien är 1:a November 2023 – 18:e May 2024. Resorna måste bokas före den 28:e augusti, dvs om tio dagar.
Här är länken till bokningssidan.
Har inte flugit med SAS på väldigt länge. Har faktiskt inte alls flugit internationellt sedan pandemin drog igång, enbart inrikes i Japan. Nytt rekord i att inte flyga för mig; rekordet åt andra hållet är 11 resor under ett och samma kalenderår mellan våra länder (levde på Karachi-tid för att inte ständigt vara jetlaggad). Drömmen just nu är väl att det löfte om en direktlinje mellan Stockholm och Tokyo som ANA - All Nippon Airways - utlovade och som lades på hyllan under pandemin nu snart äntligen kan infrias.
Siffrorna för Japans befolkningsutveckling för 2022 har nu släppts, och ingen är väl förvånad över att landets befolkning återigen minskat. Det är en utveckling som vi kunnat bevittna de sista 14 åren och inget tyder på att trenden ska vända, vare sig i brådrasket eller på sikt.
Totalsiffran blev 125,41 miljoner, varav 122,42 miljoner var japanska medborgare och 2,99 miljoner var utlandsfödda. Japanerna blev över 800,000 färre jämfört med året innan samtidigt som icke-japanernas antal växte med 10,7%.
Det var för övrigt första gången som befolkningstalen för japanska medborgare minskade i samtliga 47 prefekturer. Om man räknar in utländska medborgare, så ökade Tokyos befolkning något.
Antalet födda barn var 771,801 vilket är det lägsta födelsetalet sedan man började föra bok över denna statistik 1979.
Att den minskande och samtidigt åldrande befolkningen är ett problem för Japan säger sig självt. Det saknas arbetskraft på många områden och sjuk- och åldringsvården kräver allt större resurser. Regeringen, med premiärminister Fumio Kishida i spetsen, har pratat ett längre tag om att man arbetar med att utforma planer för att göra det lättare för både utlänningar och japanska kvinnor och äldre att arbeta. Men samtidigt som man vill ha fler kvinnor i arbetslivet, så är man också mån om att få upp födelsetalen. Milt sagt en svår ekvation om man inte kan förändra den japanska traditionella synen på både arbete och könsroller. Men det är ändå positivt att regeringen faktiskt verkar fundera på hur samhället bör förändras istället för att som tidigare hylla status quo som det idealiska för Japan.
PS
Det har varit ganska tunnsått med inlägg här på Japanbloggen på sistone. Det handlar framför allt om att vi har haft en god tillströmning av kunder till vår krogguidningstjänst och även andra typer av uppdrag.
Jag ska försöka lägga undan lite mer tid för bloggandet här framledes!