När kärnkraftsolyckan inträffade i mars 2011 (och fortfarande pågående, måste man tillägga), var det många utlänningar i Japan som panikflydde. Franska utrikesministeriet rådde t ex alla fransmän i hela Japan att åka hem, vilket många också gjorde. Sverige höll dock huvudet ganska kallt och började med att titta på tillgänglig data. Man fann att något akut agerande inte var nödvändigt. Den enda konkreta åtgärd man gjorde var att dela ut jodtabletter till svenskarna i landet (som jag genast gav till en japansk kompis med tre småbarn, då jag är för gammal för att joden ska ha någon effekt och fru och barn var i Sverige då).
Jag hade en redan sedan tidigare schemalagd utlandsresa en dryg vecka efter olyckan, och jag har aldrig sett en mera knökfull avgångshall på Narita Airport vare sig förr eller senare. Samtidigt var ankomsthallen tom som en svensk kyrka på en tisdag när jag återkom fem dagar senare.
Det kommer rapporter om läckande radioaktivt vatten från Tokushima med jämna mellanrum. Det är givetvis ett reellt och allvarligt problem, men hur är det egentligen med strålningsrisken, generellt.
Fukushima län har satt upp en mycket bra och informativ sajt med kontinuerligt uppdaterad strålningsinformation; i detalj för Fukushima län, men också för landet i övrigt. Nära kärnkraftverket ligger strålningsdosen på över 5 μSv/h (microsievert per timme), medan det sjunker mycket snabbt med avståndet ned till under 0,25 mS/h i större delen av länet. I övriga landet ligger strålningen på mellan 0,03 och 0,09 μSv/h, en siffra som motsvarar bakgrundsstrålningen i norra Skandinavien. Man riskerar alltså inte att bli självlysande om man åker på en tripp till Tokyo! Jag tror nämligen att länsstyrelsen, till skillnad från centralregeringen (som sitter nära byråkraterna som skulle ha övervakat kärnkraftsindustrin bättre) och Tokyo Electric, är mindre benägna att tafsa på siffrorna, då man ju själva bor i närområdet och har både eventuell strålning och väljarna inpå sig.
Om det finns någon som hittar en karta över bakgrundsstrålning i Sverige, är jag tacksam för tips. Finländska Strålsäkerhetscentralen har en fin karta här.