Tokyos t-bana har vi skrivit om tidigare. En massiv historia med två företag och 13 linjer som forslar knappt fyra miljarder passagerare per år, dvs motsvarande ungefär halva världens befolkning. Här en video från den utmärkta YouTube-kanalen The B1M som koncentrerar sig på områdena transport och konstruktion, där man hävdar att Tokyos t-bana är det mest väl uttänkta och därför världens effektivaste tunnelbanesystem.
Vaccinationer i Japan får upp farten
Japan har länge legat efter många andra länder när det gäller takten på vaccinationer. Det har länge varit brist på både vaccin och personal som kunnat administrera vaccineringen. Pfizers vaccin var det första som godkändes i mitten av fabruari och sedan dröjde det till i slutet av maj innan Modernas variant fick grönt ljus. AstraZenecas produkt blev godkänd först härom dagen.
Nu är man dock äntligen på spåret och ca 1,4 miljoner doser injiceras varje dag i nuläget. Om man kan hålla den takten, så kommer man att nå en dubbeldos till drygt halva vuxna befolkningen en bit in i september och nå 80% av invånarna under november.
Samtidigt så har smittofallen nått nya rekordnivåer, där man i Tokyo sett mellan 4,000 och 5,000 fall om dagen sedan strax före OS. Antalet avlidna i covid-19 har nu nått 15,700 (Sverige har samtidigt totalt knappt 14,700 dödsfall med en tolftedel av befolkningen). Delta-varianten sprider sig och även Lambda-varianten har landat i Japan, så det är fortfarande för tidigt att sia om utvecklingen de närmaste månaderna, men när det gäller internationellt resande så är jag nog pessimistisk ett tag till. Jag skulle knappast tro att det blir fritt fram för utländska turister före årets slut.
Mera Maglev-video
Chuo Shinkansen, vars första sträckning mellan Tokyo och Nagoya väntas vara klar för trafik 2027, blir världens första kommersiella långdistanståg med så kallad magnetisk levitation. Tåget svävar helt enkelt en bit över marken och undviker därmed den friktion som vanliga hjul oundvikligen blir utsatta för, vilket medger högre farter. På den testbana man haft ett par decennier har man kommit upp i 603 km/h, världsrekord för tåg.
Ovanstående video handlar om detta megaprojekt som är en stor utmaning både ekonomiskt och tekniskt. Det senare framför allt för att den största delen av sträckan kommer att köras i tunnlar.
Enda problemet i videon är att berättaren envisas med att uttala Chuo (tjuuåå) som ett italienskt ciao.
Extrema rekordpriser på auktion för Nintendo-spel
I fredags såldes ett oöppnat exemplar av spelet The Legend of Zelda, släppt 1986 för Nintendo Entertainment System, känt i Japan som Famicon, en förkortning av Family Computer, på auktion i New York för rekordhöga 870,000 USD. Otroligt nog så slogs det rekordet för högst värderade exemplaret av ett dataspel redan två dagar senare då ett likaledes oöppnat exemplar av Super Mario 64, det spel som lanserades i samband med att spelkonsolen Nintendo 64 släpptes, såldes för hiskeliga 1,56 miljoner USD.
Gissa om folk, kanske framför allt de som en gång i tiden har sålt Nintendo-spel i butik, nu rannsakar både sitt minne och sina garderober efter oöppnade spel som legat bortglömda och samlat damm.
Äldre dataspel för spelkonsoler som sedan länge inte tillverkas är en allmänt het grej i dessa dagar. Det finns ett flertal butiker här i landet som specialiserat sig på dylika varor och det är inte få utlänningar som kommer hit (före covid-19) för att leta efter gamla godbitar.
Läget inför olympiska spelen
Igår bestämde sig den japanska regeringen för att återigen utlysa ett undantagstillstånd i huvudstaden, dels för att vi haft en period med en kraftig ökning av smittofall - 896 igår torsdagen den 8:e - och dels, givetvis, för att vi nu har bara två veckor kvar till startskottet för OS 2020 (som är det officiella namnet även om vi nu skriver 2021). Detta innebär i första hand en uppmaning till torrläggning av krogarna och ett definitivt nej till åskådare på alla tävlingar i Tokyo-trakten. Undantagstillståndet är tänkt att vara mellan måndagen den 12:e juli fram till och med den 22:a augusti.
Vad som också påverkar beslutet är den relativt sett långsamma vaccinationstakt man har i landet. Hitintills har 15% av befolkningen fått sina två injektioner av vaccinet, vilket är relativt magert jämfört med nästan 50% i USA och Storbritannien. Här ska undertecknad få den första sprutan idag, den 8:e juli, vilket innebär att jag kommer att vara "fullt vaccinerad" i början av augusti om inget krånglar med vaccinleveranserna.
Det ökade antalet smittofall handlar mycket om att regeringen egentligen aldrig tagit i med hårdhandskarna, inte beordrat en ordentlig "lockdown". Allt har puttrat på lite på halvfart och till slut, från åtminstone i våras, så har man tydligt märkt hur folk, framför allt de yngre, tröttnat på att sitta hemma. Förutom att många krogar har minskat antalet stolar och satt upp plexiglasskydd mellan borden, så är det full fart som vanligt fram till de tidigarelagda stängningstiderna. Men dessa har i princip varit frivilliga. De restauranger som tycker att de tjänar mer på att hålla öppet och servera alkohol istället för att stänga tidigt och få ett ekonomiskt stöd (som varit samma summa oavsett krogens storlek!) har hållit öppet. Dessutom har alkoholförtäring på gator och i parker ökat dramatiskt, något som normalt varit lite tabu om det inte varit fråga om en festival av något slag. De flesta nya smittofallen återfinns i åldrarna 20-40.
Det är svårt att sia om framtiden vad gäller covid-19. Nya varianter har dykt upp och fler lär väl komma, och hur OS kommer att påverka det hela är det egentligen ingen som vet. Ljuspunkterna är att vaccinationerna pågår (jag blev faktiskt positivt förvånad över att jag fick komma till skott redan nu i början av juli) och att relativt många företag verkar seriösa med sina satsningar på telependling. Vaccinationspass är också på väg, även om det kan bli lite rörigt med vilka länder som kommer att "godkännas" av de japanska myndigheterna.
Det kommer att bli en smått spöklik stämning under OS-spelen utan publikröster i bakgrunden. Vem vet, TV-bolagen lägger kanske på lite inspelat jubel för att lätta upp stämningen!?
Fuji - världens mest avporträtterade berg?
Fuji är ett av världens mest kända japanska ord, nästan i klass med samuraj, geisha, sushi eller ramen. Det är givetvis namnet på Japans högsta berg, 3,776 meter över havet. På engelska brukar man säga Mount Fuji då det är översättningen av “Fuji-san”, den benämning som japanerna själva använder, där “san” helt enkelt betyder berg.
Det är den kanske mest ikoniskt “japanska” av alla utsikter man kan uppleva i landet, och det har avritats och avfotograferats så länge man haft tillgång till ritverktyg och kameror. Utan tillgänglig statistik kan vi inte med säkerhet hävda att det är världens mest avporträtterade berg, men vi tror att vi utan tvekan kan förklara det vara Japans mest avporträtterade berg. Shinkansens Tokaido Line, som går mellan Tokyo och Osaka, har under ett normalt år, utan coronavirus, fler än 140 miljoner passagerare, och det är nästan ofrånkomligt att alla som passerar berget under en dag med god sikt och som har en kamera tillgänglig, tar ett eller flera kort av berget. Dessutom är det regel snarare än undantag att en vägg i japanska sento, de lokala japanska allmänna badhusen, pryds av en målning av Fuji.
Fuji är en av Japans över hundratalet aktiva vulkaner, vilket motsvarar ungefär en tiondel av hela planetens aktiva vulkaner, tro det eller ej. Det senaste utbrottet var 1707-1708.
De lärda tvistar om namnet Fujis ursprung. Kanjitecknen för Fuji - 冨士 - betyder “rikedom” respektive “samuraj” eller “lärd man”, men det rör sig här om så kallade ateji, dvs kanjitecken som bara används för sina uttals skull. Detta då Fuji som benämning på berget fanns redan innan Japan fick ett skrivspråk.
Seminarier från Japan på nätet
Vi har hållit föreläsningar under många år, både i Japan, Sverige och Sydkorea. I Japan och Sydkorea har det mest handlat om skandinavisk design och i Sverige har det mest handlat om japansk historia och kultur och hur detta har format dagens japanska samhälle och landets affärskultur, allmänna seder och bruk.
Sedan pandemin slog till så har alla våra föreläsningar blivit internetbaserade; inte speciellt roligt, då jag tycker om att ha en mera direkt kontakt med publiken, men givetvis förståeligt och nödvändigt innan vi kan återkomma till något som liknar ett normalt liv igen.
Om du sitter på ett företag eller en institution som har eller planerar att ha japanska relationer, så talar vi gärna om sådant som kan vara viktigt att ha i åtanke i kontakter med japanska företag, organisationer och individer. Vi har färdigförpackade föreläsningar men vi kan också skräddarsy något som passar just era behov. Och vi kan tala antingen svenska eller engelska.
Trafik med världens snabbaste tåg startar 2027 mellan Tokyo och Nagoya
När Japan satte igång den första sträckan med världens första serietillverkade höghastighetståg - Shinkansen - så var man redan i färd med att utveckla ett ännu snabbare och nästan science-fiction-artat koncept som kom att få namnet Linear Motor Car (リニアモーターカー) som idag är den allmänt använda termen istället för det mer formella jikifujoshikitetsudo (磁気浮上式鉄道). Det handlar givetvis om det som i västvärlden oftast kallas maglev - magnetisk levitation.
En testbana för det hela har funnits i Yamanashi prefektur sedan mitten av 70-talet, men den första och hittills enda kommersiella banan i Japan, som är en kort historia nere i Nagoya med bara nio stationer, kom till först i samband med Aichi Expo 2005. I övrigt har vi i resten av världen bara tre andra kommersiella banor: tåg till flygplatsen utanför Shanghai, sammalunda mellan Seoul och flygplatsen Incheon samt en kortare bana i Hunan-provinsen i Kina.
Men nu är det mest ambitiösa maglev-projektet på väg att bli verklighet. I Japan bygger man nu Chuo Shinkansen (Centrala Nya Stambanan) som man, om inga förseningar skulle uppstå, ämnar starta upp mellan Tokyo och Nagoya 2027 (det finns diverse hinder redan nu för att man ska klara tidsplanen, men den som lever får se). Sedan fortsätter man borra tunnlar ned till Osaka, där man ska kunna anlända med detta tåg senast 2045; med diverse ny finansiering hoppas man kunna starta den förlängda sträckan redan 2037.
Tåget, som har världsrekordet i toppfart för tåg med 603 km/h, kommer att ha en normal maxfart på 500 km/h, och med de hastigheterna kommer man att klara av resan till Nagoya på 40 minuter och hela sträckan ned till Osaka på 67 minuter.
Här nedan en video som berättar om Chuo Shinkansen. Det är en skapelse från YouTube-kanalen Mustard som faktiskt är en av mina favoritkanaler. Lättbegripliga men ändå detaljerade beskrivningar med mycket professionellt utförd grafik. Gillar man flyg och tåg så är det en kanal som är väl värd att titta på.