För ganska precis 40 år sedan jobbade en betydligt yngre undertecknad på svenska paviljongen på världsutställningen i Tsukuba, en stad ca 75 km snett nordost om centrala Tokyo, i grannlänet Ibaraki. Det var en intressant upplevelse med en salig blandning av japaner och utlänningar i personalen på paviljongerna och hundratusentals i huvudsak japanska besökare. Det fanns en uppsjö av paviljonger, dels företagspaviljonger som representerade några av Japans största företag, och dels länderspecifika paviljonger, varav den svenska var en av de mindre. Då det ju låg en bit från centrala Tokyo, och vi hade 12-timmarspass varje arbetsdag, så var vi inhysta i ett par villor på cykelavstånd från mässan. Det blev med andra ord ett intimt umgänge och flera parbildningar som senare resulterade i giftermål kom till. Jag kom dock undan den delen och träffade istället damen som skulle bli min hustru året därpå på i centrala Tokyo.
Japan har i princip så länge man haft världsutställningar ansvarat för en hel del av dessa stora arrangemang. Syftet brukar vara att dels visa upp teknik och produkter att handla med internationellt och dels att presentera världlandets och de internationella paviljongernas respektive kulturer, den idag så kallade "soft power" som dagens länder sköter mer eller mindre skickligt. Osaka skötte ruljangsen även 1970, en jättefest som verkligen visade att Japan var åter på banan efter att ha jobbat upp sig ordentligt efter den totala katastrof som andra världskriget innebar.
Nu är det alltså dags igen och Osaka satsar riktigt ordentligt för att visa att Osaka minsann inte går av för hackor vid en jämförelse med storebror Tokyo. Det hela går av stapeln den 13:e april och efter 184 dagar slår man igen portarna den 13:e oktober.
Hela 160 länder medverkar med paviljonger. Den här gången har de nordiska länderna gått samman i en gemensam paviljong.
Det är en gigantisk och mycket imponerande anläggning med uppseendeväckande arkitektur på alla paviljonger. Så vitt jag kan förstå så kommer paviljongerna även uppvisa någon form av kafé eller restaurang där man kan förtära mat och dryck från respektive land. Vi kommer givetvis att besöka Expo 2025, men kanske inte i början av det halvår det hela pågår. Det lär vara mycket folk där under hela perioden, men kanske mest i början.
Här den officiella sajten för expot.
Och här två videoklipp om Expo 2025. Den första är en datorrendering av anläggningen, och den andra har en berättare som ger mera kött på benen inklusive information om hur man skaffar biljett och annat viktigt.