Ända sedan 50-talet, då genren skapades och definierades i och med Godzilla, har den moderna japanska monsterfilmen haft en stor skara fans i stora delar av världen. Dessa monster, ofta från rymden, en annan dimension eller en annan tid, härjade vilt i Japan och knockade omkull Tokyo Tower mer än en gång. Planetens främsta försvarare kom också från en annan värld i form av Ultramännen. Det började med Ultraman 1966, uppföljaren till Ultra Q, en serie med rymdmonster som folk fick slåss mot utan hjälp av superhjältar, och Ultra Seven 1967. Sedan dess har floran av Ultramän fortsatt att utökas (man vill ju så klart sälja nya leksaker!)
Att Ultra Seven precis fyllt 45 år firas just nu med en utställning på anrika varuhuset Mitsukoshi i Tokyos Nihonbashi-distrikt. Tänker försöka ta mig dit under helgen.
Om man googlar på Ultra Q, Ultraman eller Ultra Seven, så finns det massor av video att titta på, ofta hela avsnitt. Det mesta på japanska, men en hel del dubbat till engelska. Givetvis är allt gjort med "TV-budget", men det är nostalgiskt och ganska kul.
Det är intressant att just ordet "seven" behållit en speciell attraktionskraft genom åren i Japan. Mild Seven var landets mest sålda cigarett under många år, och min lokala favorit-sushikrog heter också Seven.. Åtskilliga klubbar och barer heter också något med Seven. Jag vet inte säkert, men det sägs att detta kommer från från att amerikanska cigaretten Lucky Seven rönte stor popularitet i Japan efter kriget.
Ultraman-figurens estetik hade också ett inflytande på annan design under epoken. Titta här på tre klassiska tåg i Romance Car-serien från järnvägsföretaget Odakyu. Dessa vackra tåg har nu tyvärr bytts ut mot betydligt anonymare helvita skapelser.